Възобновяема енергия и енергийна ефективност в Община град Добрич

    На 20 октомври 2022 г., Община град Добрич представи проект №BGENERGY-2.002-0001-C01 „Възобновяема енергия и енергийна ефективност в Община Добрич“, финансиран от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021. В началната пресконференция участваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.- кметът Росица Йорданов, инж. Станка Василева – ръководител на проекта и екипът, който ще го изпълнява. Норвежките партньори - фирма PIRIN HOLDING AS, със седалище в Осло, Норвегия, с технологичен и оперативен център, разположен в София бяха представени от Франк Де Вит и Красимир Герасимов.
    Общата стойност на проекта е 1 811 823,41 лева БФП. Ще се извършат мерки за енергийна ефективност в сградата на Спортно училище „Г. С. Раковски“ и ЦПЛР - ученическо общежитие гр. Добрич. Проектът предвижда изпълнение на енергоспестяващи мерки, съгласно Доклада за енергийно обследване на сградите; изграждане на съоръжения за производство на топлинна енергия от възобновяеми източници и отоплителна инсталация в сградите; въвеждане на системи за управление и мониторинг на топлоподаването и обмяна на опит, знания и добри практики на управленско и експертно ниво.
    Изпълнението му ще доведе до чувствителна промяна на характеристиките на сградата, до намаляване на топлинните загуби и до намаляване на разхода за енергия за отопление и охлаждане. Целта е да се постигнат изискванията за „Сграда с близко до нулево потребление на енергия" като ще се отговори едновременно на следните условия:
    •    Енергопотреблението на сградата, определено като първична енергия, отговаря на клас А от скалата на класовете на енергопотребление за съответния тип сгради. Енергопотреблението ще стане 93 КWh/m2 (клас А), вместо настоящите 289 КWh/m2 (клас D).
    •    Не по-малко от 55 на сто от доставената енергия за отопление, охлаждане, вентилация, гореща вода за битови нужди и осветление е енергия от възобновяеми източници, разположени на място на ниво сграда или в близост до сградата. В резултат от енергоспестяващите мерки, над 76,39% (253 542,86 kWh) от потребената енергия за отопление ще се достави от възобновяеми енергийни източници (термопомпени агрегати) и ще бъдат спестени 1812,69 t CO2.

    Проектът ще продължи до 30.10.2023 г.

ОИЦ – Добрич,  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

www.eufunds.bg