ОИЦ-РУСЕ ПРЕДСТАВИ В БИБЛИОТЕКАТА НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ НОВИТЕ ПРОГРАМИ, СЪФИНАНСИРАНИ ОТ ЕС

Информационна среща в библиотеката на Русенския университет на тема „Новите програми на България, съфинансирани от ЕС за програмен период 2021- 2027 г“ проведе днес Областният информационен център – Русе. Събитието е част от общата инициатива за 2022 г. на Мрежата от 27 областни информационни центъра в страната и се осъществи в партньорство с Европейския документационен център.

Пред студенти, преподаватели, докторанти и други заинтересовани лица експертите на ОИЦ представиха новите 10 секторни програми и програмите за трансгранично и транснационално сътрудничество. В презентациите те акцентираха върху приоритетите и целите, които програмите си поставят. Запознаха аудиторията с видовете дейности, които ще бъдат подкрепяни, както и с конкретни проекти, които през програмния период е предвидено да бъдат реализирани.

Подкрепата за висшето образование, за научните изследвания и връзката между науката и бизнеса, беше важен акцент, съобразен с интереса на аудиторията. Възможностите за модернизация на икономиката, за въвеждане на иновации и за енергийна ефективност по Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията също предизвикаха интерес. Вниманието на участниците в  срещата бе насочено и към програма „Околна среда“, „Транспортна свързаност“ , Програма за морско дело, рибарство и аквакултури, дейностите и проектите, които те ще финансират. Кои от тях са специално насочени към Северна България и нашата област обясниха лекторите на ОИЦ-Русе. Специален акцент беше Интеррег V-A Румъния – България  и новите моменти в нея.

По време на срещата беше посочено, че приоритетите на Зелена  сделка и на Цифрова Европа, както и новациите, са имплантирани във всички програми през настоящия програмен период, защото по този начин Европа цели да се справи с последствията от климатичните промени, нуждата от използване на алтернативни източници на енергия и от пренастройване към икономика на знанието и високите технологии.

По време на срещата имаше и множество въпроси, което показа, че участниците са заинтересовани. За онези от тях, които до момента не са ползвали услугите на ОИЦ, управителят на център Диана Аврамова обясни каква е нашата дейност. Всички участници получиха рекламни и информационни материали, сред които и книжки с добри практики по различните оперативни програми през програмен период 2014 – 2020.