ОИЦ-РУСЕ: НАД 314 МЛН. ЛЕВА СА ИНВЕСТИРАНИ В ОБЩИНА РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2020 Г.

Над 314 млн. лева, от които повече от 246 милиона безвъзмездна финансова помощ, са инвестирани в община Русе към края на тази година по оперативните програми в периода 2014 – 2020 г. Получатели на тези средства са над 1000 бенефициенти. След областния град най-много проекти са осъществени в община Сливо поле – 76 за малко над 10 млн. лева, по-малко на брой -  62 проекта, но за над 17 млн. лева, са проектите в община Бяла.

Това стана ясно от презентацията на управителя на Областния информационен център -Русе Диана Аврамова по време на днешната работна среща с медиите в офиса на центъра под мотото „Реализирани европейски проекти в област Русе и нови възможности“.  Освен с последните данни от ИСУН за програмен период 2014 – 2020, тя  запозна журналистите с актуалната ситуация на новия програмен период 2021- 2027 г.

Вече всички 10 секторни програми са одобрени от ЕК, като за Програма за развитие на регионите е дадена зелена светлина само за проектите на градовете и регионите, без парите от Фонда за справедлив преход за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Първата одобрена програма беше „Развитие на човешките ресурси“ и по нея вече Община Русе вече изпълнява проект „Грижа в дома“ и „Топъл обяд“ по програма „Храни“.

Общината се подготвя да кандидатства за укрепване на общинския капацитет по законите за социални услуги, за хората с увреждания и личната помощ, за да предложи по-качествена грижа за уязвимите групи. С пари по проекта ще бъдат създадени фронт-офиси и електрони платформи за заявяване на социални услуги. Община Русе ще кандидатства и по процедура „Бъдеще за децата“ по РЧР, за да надгради услугите за ранно детско развитие.  Отделно подготвя проекти и по Плана за възстановяване и устойчивост: за превръщане на сградата на бившия Учителски дом в Младежки център, за модернизация на образователната инфраструктура на ДГ „Слънце“, ОУ „Отец Паисий“ , СУ „Възраждане, за ремонт и модернизация на дом за стари хора „Възраждане“ в Русе. Община Бяла също ще кандидатства по Плана за ремонт на дома за стари хора в с. Бистренци.  Община Русе подготвя участие в два международни консорциума за финансиране Програма „Дунавски регион“ на проекти за мерки за естествено задържане на вода в градовете по поречието на Дунав и притоците му  и за интелигентно управление на селските райони в региона. 

В края на срещата пред медиите директорът на унгарската организация European Нouse/Danubiana Network Миклош Барабас запозна журналистите с финалните резултати от проекта „Flowing in the Danube – Комуникиране на скрития потенциал на региона“, финансиран от ЕК, и други практики от Дунавския регион.