ЗАПОЧНА СПАСИТЕЛНАТА РЕСТАВРАЦИЯ НА МОСТА НА КОЛЮ ФИЧЕТО КРАЙ ГРАД БЯЛА, ПО ОП "РЕГИОНИ В РАСТЕЖ" 2014 – 2020

С първа копка и пресконференция Община Бяла даде старт на своя проект „Консервация и реставрация на моста на Колю Фичето“. Уникалното съоръжение над река Янтра е построено през 1865-1867 г. и е обявено за национален паметник на културата. Целта на проекта е да го спаси от разрухата и да го превърне в туристическа атракция, поради което е предвидено изграждане на информационен център с малък музей на Колю Фичето, панорамен ресторант и паркинг. Ще бъде закупена и необходимата техника за 3D мапинг шоу.  

Беленският мост е дълъг 276 метра и широк 9 метра, има 14 полукръгли свода с отвори около 12 метра, украсени с изображения на животни. Поддържат го 13 подпорни стълба  и два брегови устоя. След голямо наводнение през 1897 г. осем свода в западната част са унищожени, а през 1922-1923 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, което е променило първоначалния му облик. С проекта ще бъде възстановен първоначалния му вид.

По време на пресконференцията, в която участва и ОИЦ-Русе, кметът на Бяла Димитър Славов изтъкна колко е важен проектът за спасяването на архитектурната забележителност. Той подчерта, че само защото мостът на Колю Фичето е културна ценност от национално значение, е одобрено финансиране по ОП „Региони в растеж“ и благодари за помощта. Над 8 млн. лева са средствата по тази програма, допълнително Община Бяла участва с кредитна линия от 1 468 816 лева, осигурена  чрез Регионалния фонд за градско развитие. Кредитът е 10-годишен, нисколихвен, с 2 години гратисен период. Общият размер на проекта е над 9,5 млн. лева, който предстои да бъде индексиран от УО на ОПРР заради драстичното поскъпване на строителните материали поради Ковид пандемията и последвала инфлация след войната в Украйна. Тези проблеми бяха причината за забавянето на изпълнението.

„Изключително съм доволен, че ще осъществим този проект, защото творението на майстор Колю Фичето заслужва да бъде спасено за поколенията. Вярвам, че в края на тази година ще видим моста в целия му блясък, убеден съм, че модерният туристически център и музеят ще привличат туристи, ще повишат привлекателността на града ни и ще стимулират икономиката му. Възстановеният мост и съпътстващата туристическа атракция ще бъдат гордост не само за Бяла, но и за региона.“  - каза Димитър Славов по време на пресконференцията, която се състоя в другата гордост на град Бяла – общинския Арт център. В него има експозиция от восъчни фигури на наши възрожденци, чието дело и жизнен път са свързани с региона. Там се намира и фигурата на Колю Фичето, но когато музеят в новия туристически център стане готов, тя ще бъде преместена там.