37% ОТ БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА ПОМОЩ 2014 - 2020 В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН Е ОТ ОП "ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ"

   Почти 390 млн. лева е безвъзмездната подкрепа в област Плевен по шест от европейските програми в България за периода 2014 – 2020 г. - по „Иновации и конкурентоспособност“, „Региони в растеж“, „Развитие на човешките ресурси“, „Храни“, „Околна среда“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. Общата стойност на одобрените проекти е малко над половин милиард лева.

   Най-голям дял, 37% от безвъзмездните средства, са осигурени от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. 145 млн. лева безвъзмездно са получили над 700 фирми в областта по 903 договора.

   10% от този ресурс е бил насочен за преодоляване на негативните последствия от пандемията от Ковид 19 – над 550 търговски дружества и еднолични търговци са подкрепени с малко повече от 14 млн. лева за справяне с извънредната ситуация.

   Останалите над 131 млн. лева безвъзмездна помощ са договорени за 293 проекта на 244 компании след успешното им кандидатстване по Програмата. Заедно със собствените им инвестиции от 60 млн. лева средствата са вложени в разработването и внедряването на иновации в предприятията, в подобряване на производствения капацитет и на енергийната ефективност. Подпомогнато е развитието на 43 новосъздадени фирми.

   Освен от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ бизнесът получава европейски средства и от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – за подобряване на безопасността и условията на труд, за разкриване на нови работни места, за обучение на работещите. За тези цели, както и за развитие на социалното предприемачество, са използвани безвъзмездно над 10 млн. лева от 66 фирми.

   Общо по двете програми безвъзмездната подкрепа за развитието на бизнеса в областта възлиза на почти 156 млн. лева.

   (Източник ИСУН 2020, към 25. 02. 2023)