ОИЦ-РУСЕ УЧАСТВА В РЕГИОНАЛНО СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ „ЗНАНИЯ ЗА НАТУРА 2000“ ПО ОПОС 2014 – 2020

      Областният информационен център – Русе участва във второто регионално събитие за област Русе по проект „Знания за Натура 2000“ на МОСВ, дирекция „Национална служба за защита на природата“, финансиран чрез ОП „Околна среда“ 2014 – 2020. Темата на срещата беше „Роля и участие на заинтересованите страни в процеса на разработване на планове за управление на Натура 2000“.

      В рамките на информационната среща  Светлана Папукчиева, представител на изпълнителя по проекта консорциум „Комуникации за Натура 2000“, запозна аудиторията с процеса на изготвяне или актуализиране на плановете за управление на Мрежата и с регионалния подход при тяхното изготвяне, изпълнение и контрол. Както стана ясно, плановете за управление на Натура 2000 ще бъдат създадени с финансовата подкрепа на програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г., но мерките, залегнали в тях, осъществяване на природозащитните цели ще се финансират през следващия програмен период. „За целта обаче е необходимо мерките в новите планове да станат част и от Националната рамка за приоритетни действия (НРПД) и да ги има в програмите за финансиране. В противен случай мерките ще трябва да се финансират от държавния бюджет“- поясни Папукчиева. Друг важен момент в подготовката на плановете е те да бъдат написани на разбираем език за широка аудитория, тъй като те трябва да са ясни на всички заинтересовани страни. Голямото предизвикателство при изготвяне на мерките ще е да се постигне баланс между интересите на различните страни и интересът за опазване на видовете и местообитанията. Тази комуникация трябва да се случи в Комитетите на заинтересованите страни, които ще бъдат създадени след промени в Закона за биоразнообразието. Защитените зони в Натура 2000 ще се управляват 19 органа на управление: 15 РИОСВ, 3 дирекции на националните паркове и една басейнова дирекция.

      През настоящия програмен период мерките в НРПД са определени на национално ниво, тъй като все още няма планове за управление на цялата територия на Натура 2000. Тяхното финансиране освен по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 ще се осъществява по програмите „Морско дело и рибарство“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Техническа помощ“, Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027, програма LIFE, програмите за трансгранично сътрудничество, НПВУ, ПУДОС и националния бюджет. 

      Подробности за националната рамка за приоритетни  и заложените за изпълнение мерки в територията на Натура 2000 и извън нея през настоящия програмен период бяха изяснени в следващите два панела на събитието. Проф. Драган Чобанов от БАН разгледа хоризонталните и специфични мерки за различните видове и типове местообитания. Той подчерта, че за първи път по „Околна среда“ 2021 – 2027 ще има мерки за държавните гори.  Предвидено например е изграждане на пречиствателни станции към планински хижи на голяма височина с цел опазване на сладководните местообитания, ще се възстановяват и поддържат входовете и микроклимата в пещерите с цел опазване на прилепите.

      В рамките на проекта предстои и трето регионално събитие във връзка с прилагането на плановете за управление на Натура 2000.

 

ОИЦ – Русе е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Областен информационен център - Русе

Доходно здание

пл. "Свобода" 4

тел. 082/ 506 899

мейл: oic_ruse@abv.bg

http://eufunds.bg/bg/oicnews/0/20