ОИЦ-РУСЕ ПРЕДСТАВИ ИГРП ЗА 2023 ГОДИНА НА ПРОГРАМИТЕ, СЪФИНАНСИРАНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ ЗА СПОДЕЛЕНО УПРАВЛЕНИЕ (ЕФСУ ) 2021 – 2027

 

Областният информационен център – Русе проведе днес уебинар на тема „Индикативни годишни работни програми (ИГРП) за 2023 г. на 10-те програми, финансирани от Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ).

Заинтересованите участници в онлайн срещата бяха запознати с процедурите на различните програми, по които през тази година ще бъдат обявени за кандидатстване, с допустимите кандидати, с основните дейности, които те ще подкрепят и с размера на безвъзмездната помощ.

В презентацията си експертът Габриела Стефанова акцентира преди всичко върху процедурите, по които ще се кандидатства на конкурентен принцип.  Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) ще финансира проекти на предприятия за разработване на иновации и за внедряване на иновации. През септември 2023 г. се очаква да бъде обявена процедура за подобряване на производствения капацитет на МСП, като фокусът ще е върху семейните фирми, творческите индустрии и занаятите.

В ИГРП 2023 на ПРЧР има 9  процедури, от които 6 ще са с подбор на проекти. Работодатели ще могат да кандидатстват за адаптиране на работната среда, в т.ч за „зелени“ работни места и организация на труда и по процедура „Нови умения“ за обучения на заети лица във връзка с работното място. Чрез Агенцията по заетостта заети лица индивидуално ще могат получат обучение за повишаване на квалификацията си, за нови умения или за надграждането им. Другите процедури са насочени към активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение, към устойчива заетост на същата целева група и към насърчаване на социалната икономика.

Програма „Развитие на регионите“ през последното тримесечие на годината ще отвори процедурата, насочена към развитие на 10-те града, центрове за растеж, и към развитието на 40-те градски общини. Акцент е подготовката на УО за интегрирания подход. През тази година „Околна среда“ ще отвори процедури в секторите „Води“, „Отпадъци“, „Натура 2000“, „Въздух“.  Повечето от тях са насочени към конкретни бенефициенти.

Специално внимание Стефанова обърна и на ИГРП на програма „Образование“ , която включва 7 процедури, от които две са с подбор на проекти. Едната е свързана с интеркултурното образование, по която могат да кандидатстват общини, НПО в партньорство с други такива, с училища, ДГ и читалища. Другата ще подкрепя развитие на проектна доктурантура, допустими кандидати са висши училища и научни организации.

Фокус на презентацията бяха новата програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна специализация“, програмите „Транспортна свързаност“ и  „Техническа помощ“. По последната се предвижда да се финансира  работата на областните информационни центрове.

Заинтересованите страни, които не са успели да се включат на живо, могат да видят презентацията на фейсбук страницата на ОИЦ-Русе.

           

 

ОИЦ – Русе е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Областен информационен център - Русе

Доходно здание

пл. "Свобода" 4

тел. 082/ 506 899

мейл: oic_ruse@abv.bg

http://eufunds.bg/bg/oicnews/0/20