КРЪГЛА МАСА ПО ИНТЕГРИРАН ПРОЕКТ ОБСЪДИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО „УЧИЛИЩЕ – РОДИТЕЛИ – УЧЕНИЦИ“

Кръгла маса на тема „Мисия три в едно – училище, родители, ученици“ се проведе в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Организатори на събитието са Община Русе и ОУ „Олимпи Панов“, а модератор бе Мая Михайлова от Сдружение "Българо-Румънски трансграничен институт по медиация" /БРТИМ/.

Кръглата маса е една от дейностите по „Интегрирани мерки за социално и образователно включване на уязвими групи на територията на Община Русе“ с бенефициент Община Русе в партньор БРТИМ. Проектът и интегриран и се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси“(ОП РЧР) и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР).

По време на форума родители и педагози се запознаха с постиженията по проекта в ОУ „Олимпи Панов“. Училищният директор Вергилия Грънчарова сподели по какъв начин се прилага моделът на взаимодействие с родителите, както и новите дейности за учениците – часове по религия, съвместни дейности с родители, отбелязване на значими празници, сътрудничество с БЧК, Дневен център „Рализ“, БРТИМ и детски градини в близост до образователната институция - ДГ „Пинокио“ и ДГ „Русалка“.

Част от инициативите по проекта са Доброволческият клуб с ръководител Диана Рачева и Родителският клуб с ръководител Юлияна Стефанова. С какво точно се занимават участниците в тях и какъв е ефектът беше един от акцентите в представянето на дейностите. Имаше и специален музикален поздрав от училищната вокална група с ръководител Мария Кочева.  

С интерес бе посрещнат опита на училище „Смералда Георгиу“ от румънския гр. Търговище за взаимодействие с родителите на децата. Любопитни бяха и резултатите от проучване за нагласите на родителите към образователната интеграция и културното многообразие в образователна среда, което Мая Михайлова от партньорското сдружение на Община Русе представи.