ОИЦ-РУСЕ ПРЕДСТАВИ В БОРОВО ИГРП 2023 НА ПРОГРАМИТЕ 2021 – 2027

     Областният информационен център – Русе започна днес традиционната си годишна обиколка в областта от община Борово. В информационната среща експертът Габриела Стефанова представи индикативните годишни работни програми (ИГРП) за 2023 г. на новите програми, съфинансирани от ЕФСУ, а също и с подмерките на ПРСР 2014 – 2020, по които ще може да се кандидатства през настоящата година.

     Най-голям интерес сред аудиторията  предизвика дългоочакваната подмярка 6.4 „Подкрепа за неземеделски дейности“, която дава възможност в селските райони да се развиват малки предприятия, различни услуги, занаяти. Допустими кандидати са земеделски стопани или микро предприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или физически лица, регистрирани по  Закона за занаятите.

     Стефанова акцентира и върху възможностите, които новата програма „Морско дело, рибарство и аквакултури“ 2021 – 2027  за подкрепа на вече съществуващи от предишните програмни периоди МИРГ (Местни инициативни рибарски групи) и създаване на нови под името Местни инициативни групи, финансирани от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА). През настоящия програмен период един от фокусите ще бъде подходът ВОМР, защото той дава по-големи шансове за развитие на малките предприемачи и на териториите, коментира Стефанова. Тя запозна присъстващите с индикативните графици и на останалите програми, като обърна внимание на онези програми и процедури, по които Общините, работодатели и НПО биха могли да кандидатстват.

     Управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова представи накратко приносът на ЕСИФ в периода 2021 – 2027 в област Русе, като сподели и някои конкретни успешни проекти. Целта бе заинтересованите страни да видят резултатите от вложените европейски инвестиции.

     В края на събитието участниците в срещата получиха информационни и рекламни материали, изготвени от ОИЦ-Русе.