ОИЦ-РУСЕ ПРЕДСТАВИ В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА ПРЕЗ 2023 Г.

Областният информационен център – Русе представи днес индикативните годишни работни програми (ИГРП) за 2023 г. на новите програми, съфинансирани от ЕФСУ, в Европейския документален център към библиотеката на Русенския университет.

„Образование“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ са двете програми, върху които презентацията беше фокусирана. Експертът на ОИЦ Габриела Стефанова запозна университетските преподаватели, приоритетно с процедурите, насочени към висшето образование и научните изследвания.  По програма „Образование“ „Подкрепа за развитие на проектна докторантура“ е единствената на конкурентен принцип  с подбор на проекти. Допустими кандидати са висшите училища и научни организации, които са акредитирани да обучават за степен „докторант“. Те могат да кандидатстват в партньорство с други висши училища, научни организации и национално представени организации на работодатели и на служители.  Ще се финансира създаването и развитието на докторантски училища/школи, докторантури, които решават конкретни нужди на пазара и бизнеса, научните организации и публичните институции. Тя се очаква да бъде обявена през май тази година. По програмата тази година ще се финансира чрез МОН дуалното обучение в приложими специалности на висшите образование, професионалното оринетиране на студентите чрез практики и развитие на предприемачески умения.

Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ планира да отвори 15 процедури, като само една от тях е с подбор на проекти – ваучерна схема за МСП , които в партньорство с центрове за върхови постижения (ЦВП), с центрове за компетентности (ЦК) и др. научни структури  могат да реализират иновации, предимно дигитални и зелени. Останалите 14 са насочени към конкретни бенефициенти: към 6-те ЦВП  и ЦК; към българските партньори в проекта по „Хоризонт Европа“ – „Чист водород“; към европейските цифрови иновационни хъбове, получили от ЕК „Печат за високи постижения“; към Министерството на електронното управление и други органи, които отговарят за е-управление и киберсигурността.

В рамките на събитието Стефанова запозна участниците с възможностите за кандидатстване и по другите програми, като акцентира върху процедури по Програма „Развитие на човешките ресурси“ и „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

Управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова обясни за аудиторията, че през целия програмен период 2021 – 2027 г. „зелените“ политики и дигитализацията  ще бъдат заложени във всички програми и ще бъдат приоритетно подкрепени. Накратко запозна аудиторията с няколко успешни проекта от изтеклия програмен период, за да демонстрира ефекта от европейските инвестиции в нашата област.