ОТБЕЛЯЗВАНЕ ДЕНЯ НА ЕВРОПА 9-ТИ МАЙ ВЪВ ВРАЦА

   На 09.05.2023г. в НЧ „Развитие“ гр. Враца с информационни щандове се включиха за отбелязването на празника различни институции, училища и НПО. В събитието се включи и ОИЦ – Враца. По случай празника, всеки посетил щанда имаше възможност да се запознае с работата на центъра и да научи за актуалните въпроси свързани с европейските политики. 2023 година е посветена на Уменията, под този наслов е и Националната инициатива на мрежата от ОИЦ в България, в цялата страна в периода от 09 – 30 май ще се проведат събития свързани с уменията. Екипът на центъра подготвя кулинарно състезание което ще се проведе на 29 май в ПГТР-Враца. Освен отбелязването на празника за „Деня на Европа“, Областният център стартира и информационната си кампания за 2023 г.

   Организатор на инициативата беше Европа директно Враца, към Търговско-промишлената палата в града на която се включиха като съорганизатори - ОИЦ-Враца, регионалната дирекция на Бюрото по труда, Кариерен център, Младежки център - Враца, Ученически общински съвет, ПГТР – Враца, Професионална техническа гимназия „Н.Й.Вапцаров“, ППМГ „Акад. Иван Ценов“– Враца, Eзикова гимназия „Йоан Екзарх“, ПГ "Димитраки Хаджитошин" – гр. Враца.

   Образователните институции се представиха от най-добрите ученици със своите иновативни проекти. Посетителите се запознаха с различни специалности, от профилирани и професионални гимназии, с техни отделни проекти, разработени и развити от различни ученици. Бяха представени различни техники за рисуване, автомобилни диагностики, начини за полагане на релефна боя и мазилка, проекти по интериорен дизайни, автоматична система за поливане, роботи и др. Всички се почерпиха от щандa на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, приготвили европейски ястия обединени на една обща маса. Събитие е подчинено на Европейската година на уменията, за каквато е определена 2023 година. Силни в различията и обединени заедно чрез уменията за по -добро развитие.