ОИЦ-Враца

На 17.08.2023 г. Екипът на ОИЦ – Враца проведе работна среща за развитието на транспортното предприятие „Тролейбусен транспорт - Враца“,  чрез бъдещи възможности за европейски инвестиции. Такава възможност за развитие е процедура чрез подбор на концепции по подхода ИТИ (Интегрирани териториални инвестиции). В новата програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. с индикативен ресурс за СЗР от 52 107 774 лв. по приоритет 1 и 286 000 000 лв. по приоритет 2.

На 15.08.2023 г. в заседателната зала на хотел „Лева“, гр. Враца Областен Информационен център – Враца представи новия Интегриран териториален подход  и прилагането му чрез инструмента интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). В новата програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. с индикативен ресурс за СЗР от 52 107 774 лв. по приоритет 1 и 286 000 000 лв. по приоритет 2.

ОИЦ –Враца присъства на 25.07.2023 г. (вторник) от 10:00 ч. в м. „Марков баир“, до Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Оряхово, Козлодуй, Хайредин, Мизия, Бяла Слатина, Борован и Кнежа.

    На 12.07.2023 г. в град Монтана се проведе информационен ден за проектни концепции, които ще допринесат за подобряване на регионалната конкурентоспособност, включително и в областта на туризма в рамките на приоритет „Интегрирано развитие на граничния регион“, първа покана по Териториалната стратегия на Програма (Интеррег VI-A) България-Сърбия 2021-2027. Териториалният фокус на поканата обхваща целия трансграничен регион на (Interreg VI-A) програма IPA България Сърбия, както и област Враца.

     На 16 юни 2023 г. се проведе заключителна пресконференция по проект „DiGiPARKS „Създаване на иновативен интегриран туристически продукт между природните паркове „Врачански Балкан“ и „Железни врата“, Договор N: 64582/09.05.2019“ в Природозащитен център „Натура“ в гр. Враца. В рамките на събитието се представиха резултатите от проекта, както и изработеното интерпретативното приложение с 3D модел на Природен парк „Врачански Балкан“. Благодарение на него всички посетители и туристи на парка, ще могат да „полетят“ и да се „потопят“ в скритите тайни на Балкана.

На 29.05.2023 г. ОИЦ-Враца проведе кулинарно състезание. Събитието е част от национална кампания на Мрежата от ОИЦ в България. Млади готвачи от три училища подготвиха 3-степенно меню, което беше оценено от шеф готвачите Цветомира Стоянова, Светлана Илиева, Мартин Недялков. Домакин на събитието бе Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца, а гости ПГ „Алеко Константинов“ в Мездра и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Криводол. Всяко едно от училищата бе представлявано от петима в отбор в надпреварата с меню от бобена салата, милфьой и пилешко с гъбен сос и полента.

   На 09.05.2023г. в НЧ „Развитие“ гр. Враца с информационни щандове се включиха за отбелязването на празника различни институции, училища и НПО. В събитието се включи и ОИЦ – Враца. По случай празника, всеки посетил щанда имаше възможност да се запознае с работата на центъра и да научи за актуалните въпроси свързани с европейските политики. 2023 година е посветена на Уменията, под този наслов е и Националната инициатива на мрежата от ОИЦ в България, в цялата страна в периода от 09 – 30 май ще се проведат събития свързани с уменията.

  За поредна година екипът на областен информационен център посрещна младежи по инициативата „Мениджър за един ден“. За девета поредна година ОИЦ-Враца се включва като домакин в инициативата. На 27.04.2023 г. девет млади мениджъра разработиха проектни идеи за подобряване и изграждане на STEM центрове в образователни институции. В превод STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика.

Община  Борован проведе встъпителна конференция по проект „Подготвителни дейности за създаване на МИГ Борован – Враца - Вършец“. В нея участваха кметът на Община Борован инж. Десислава Тодорова, кметът на Община Враца Калин Каменов, зам. кметът на Община Вършец Георги Янкулов, представители на партньорите по проекта от неправителствения сектор и бизнеса, заместник-кметове, експерти, представители на училища, земеделски производители.