НАСЪРЧАВАНЕ НА ТУРИЗМА ЧРЕЗ УСТОЙЧИВО ПРОИЗВОДСТВО НА ХРАНИ

На 30.04.2025 г. експерти от ОИЦ-Враца взеха участие в Семинар „Насърчаване на туризма чрез устойчиво производство на храни“ по проект Мed Diet Go, Програма INTERREG Euro –MED. Водещ партньор по проекта е Търговска палата от град Севиля, Испания с партньори,  организации от  Испания , Словения,  Италия,   Гърция, Португалия и ТПП Враца от България.

В семинара взеха участие представители на различни институции от град Враца . Той даде информация за моделите и критерии за подобряване качеството на туризма в следните сектори: Ho.Re.Ca., поведение на потребителите, индустрия на храните и напитките, логистика и дистрибуция, политики и др. Бюджетът на проекта е 999.628 € с продължителност    27 месеца от  01.01.2024  до 31.03.2026. Една от основните цели на проекта е да  надгради основните постижения на MD.net (https://mdnet.interreg-med.eu/) за насърчаване на живот в малките населени места и възможност за туризъм чрез иновации и работа в мрежа. Основните  дейности са:  Създаване на 7 информационнни пункта – по един на регион, тип „обслужване на едно гише“, подкрепени от 7 Co-creation Living Labs, които ще свържат традиционното знание с новите технологии (дигитализация и икономика на сътрудничеството) с цел да доведат до по-високо качество на туристическите услуги, водени от интернационализацията, сътрудничество и използване на цифрови инструменти; Съвместни действия на Med Diet Euro Cluster (Европейски клъстер Средиземноморска диета); Изготвяне на Споразумение за европейски клъстер Med Diet; Създаване на тематична общност, общност за институционален диалог и принос към стратегията за увеличаване на резултатите от програмата; Комуникация в областта на международните отношения.

Повече информация за проекта https://www.cci-vratsa.org/bg/unikalnostta-na-sredizemnomorskata-dieta-ot-teritorialni-mrezhi-kam-klasterna-organizatsiya-meddiet-go