ПЪРВА КОПКА В УЧИЛИЩЕТО ПО КАМЕНООБРАБОТКА С.КУНИНО

На 18 май 2023 г. в с. Кунино се даде старт на проект „Обновяване и модернизация на Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино“. Бенефициент по проекта е Министерство на културата на република България финансиран от оперативна програма „Региони в растеж“, дейностите по проекта трябва да завършат до 10.08.2023г.  Общата стойност на проекта 1 877 480.57 лв., безвъзмезната финансова помощ 736 580.00 лв., а останалите собствено финансиране.

На церемонията по първа копка се включиха Заместник-министърът на културата Марина Василева, областният управител на Враца Георги Митов и директорът на ПГКО доц. д-р Христо Димитров ръководителят на проекта Христо Чорбаджийски и председателят на Обществения съвет Тодор Кондев.

Проектът предвижда саниране учебния корпус, подмяна на всички инсталации. Ще има мултифункционална зала за изложби и спорт, STEAM лаборатория, ще бъдат обновени  волейболната и баскетболна площадка, изграждане на достъпна среда за хора с увреждания, изграждане на модулно пречиствателно съоръжение за отпадни битови води, което да бъде сертифицирано и да отговаря на санитарните изисквания. Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино е уникална школа, единствена по рода си на Балканите, със 100-годишна история, големи професионални традиции в обучението, даваща една вечна като камъка, винаги актуална и ценна професия.