ОИЦ-РУСЕ СЕ ЗАПОЗНА С ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ПРСР 2014 – 2020 НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ФИРМА „САФАРИ-М“ В СЛИВО ПОЛЕ

С новия проект на „Сафари- М“ ЕООД  по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“  на Програмата за развитие на селските стопанства 2014 -2020  се запозна вчера Областният информационен център – Русе . Инвестицията е на стойност  1 283 622,40 лева, като половината от тях са безвъзмездна финансова помощ (БФП).

От тази стопанска година сливополската земеделска фирма  отглежда зелен фасул и дини върху 920 дка в землището на село Борисово. С оглед успешното развитие на тези култури, по проекта са закупени напоителни съоръжения: две пивотни кръгови системи , поливна барабанна машина и генератор. За захранване на тези съоръжения с електроенергия „Сафари- М“ е закупила и монтирала фотоволтаици от 120 kW и акумулаторен блок. За напояването дружеството използва собствен водоизточник, процесът е напълно автоматизиран и може да се управлява чрез приложение в телефона.

По проекта са закупени още мулчер и трактор с GPS. Благодарение на мулчера  ще се подобри почвеното плодородие, тъй като той смила остатъците от реколтата, което е своеобразен биотор. А тракторът освен за фасула и дините, ще се използва и за обработката на 4000 дка със зърнени култури, които фирмата обработва.

Новата инвестиция подпомага разнообразяването на земеделските култури, гарантира по-високи добиви, намалява сметките за ток и повишава конкурентоспособността на фирмата, коментира собственикът й Пламен Генчев. Тя надгражда възможностите на „Сафари-М“, придобити в резултат на друга мащабна инвестиция по ПРСР от 4,8 мнл. лева, реализирана през 2016 г. По подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/ маркетинг на селскостопанска продукция“  фирмата е изградила 3 броя силози с автоматично пълнене/  изпразване и със сушилня, цех за почистване на семена и цех за производство на пелети от растителни отпадъци за собствено потребление, дестилерия  и административна сграда.  50 % от стойността на проекта са БФП. В дестилерията през първите 5 години е произвеждано масло от резене, а в момента резенето е заменено с лавандула. Според Пламен Генчев това вложение е повишило с 25 – 30 % производителността и рентабилността на „Сафари- М“. Повишава качеството на продукцията и разширява пазарната й реализация.