ПРОЕКТ ПО ПРСР ПОДГОТВЯ „КЛАС КОМЕРС – 2“ ЕООД ЗА ЕКОЛОГИЧНИЯ И ЦИФРОВ ПРЕХОД В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Съвременна високотехнологична техника и автоматизирани съоръжения за съхранение и подготовка за продажба на селскостопанска продукция е закупила и внедрила „Клас Комерс -2“ ЕООД по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“  на ПРСР 2014 – 2020.

Глоджевската фирма, която обработва 13 800 дка земеделска земя в община Ветово, отглежда зърнени култури и животни.  Проектът й се реализира с цел повишаване на конкурентоспособността и опазване на  природните ресурси чрез внедряване на иновативни технологии и обновяване на производствените активи. Общата му стойност е  696 359,22 лева, от които половината ,  348 179.48 лева, са безвъзмездна финансова помощ (БФП) .

При посещението си на място Областният информационен център – Русе се запозна със закупените по проекта активи и с ефекта, който се очаква от тях. Управителят на „Клас Комерс-2“  Христо Христов показа модерния машинен парк на дружество, в който най-новото попълнение е трактор John Deere 6155M, снабден със специализиран софтуер за автоматично управление при извършване на различни операции на полето. Към трактора са закупени  няколко вида прикачен инвентар: челен товарач, кофа за челен товарач, силотводен вал, щипка за рулонни бали и др. Новите косачка, приспособление за силажиране, фолиращо устройство за бали се ползват за обработване и събиране на продукцията, нужна за изхранване на телетата, които Христов отглежда,  а част от новата техника ще се ползва за почистване на фермата.

Екипът на ОИЦ се запозна и с инсталацията за автоматизирано пълнене на склад със зърно, чиито капацитет е 50 м³/час. Тя е свързана с подготовката за съхранение и съхранението на селскостопанската продукция.

Според Христо Христов проектът допринася за подготовка на стопанството към предизвикателствата на екологичния и цифров преход. От една страна води до повишаване на ефективността и качеството на работата и продукцията, от друга облекчава труда и го прави по-привлекателен. Всичко това води до спестяване на ресурси, намаляване на производствените разходи и повишава конкурентоспособността, обобщи фермерът.