ОИЦ-РУСЕ ЗАПОЗНА МЕДИИТЕ С ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА КАНДИДТАСТВАНЕ С КОНЦЕПЦИИ ЗА ИТИ

        Областният информационен център – Русе запозна днес представителите на медиите с Единните указания за кандидатстване с  Концепции за интегрирани териториални инвестиции, които ще се финансират от Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 финансирани от водещата програма „Развитие на регионите“ и програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“.

        Концепцията за ИТИ представлява една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си или в комбинация с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия допринася за нейното развитие и за осъществяване на дадена цел или приоритет на Интегрираната териториална стратегия (ИТСР) на съответния регион за планиране. Концепциите могат да включват конкретна дейност по една  програма, но те могат да бъдат и комбинирани, когато се състоят от различни секторни мерки, минимум двама партньори, ползват финансиране от различни програми и решават нуждите на поне две общини. При оценяване с приоритет ще се ползват комбинираните концепции, както и некомбинирани по програма „Околна среда“. Това обясни в презентацията си управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова.

        Допустимите бенефициенти са: държавни органи, областни администрации и общински власти; представители на гражданското общество; на бизнеса и  научната общност; сдружения на собственици на жилища в многофамилни жилищни сгради; лечебни заведения, държавна или общинска собственост (само в партньорство с Министерството на здравеопазването или общината); културни институти; други организации от публичния сектор.

        Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) ще се изпълняват на територията на цялата страна, но при спазване на специфичните изисквания  на всяка програма, участваща в подхода. Във фокуса на инвестициите на двата приоритета на ПРР попадат всички 50 градски общини в България, като за 40-те градски общини по приоритет 2  са допустими всички дейности по програмата. По обявената процедура 10-те градски общини по приоритет 1 на ПРР (Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград) или заинтересовани страни на тяхната територия могат да си партнират помежду си или с други общини от същия или друг регион (или заинтересовани страни на тяхната територия) и за изпълнението на концепции за ИТИ в съответствие с ИТСР на съответния регион за планиране от ниво 2. Програмата допуска по изключение част от дейностите да се изпълняват и на територията на селски общини (такива, в които няма населено място с население над 15 хил. души) при определени условия.

        Подходът ИТИ ще се реализира в две фази. Първата фаза включва набиране, подбор и одобрение на концепции за ИТИ ( разработени на ниво идеи) и формиране на Обща програмна концепция за приноса на фондовете от ЕС към ИТСР на съответния регион. Във втората фаза ще могат да участват като конкретни бенефициенти само партньорите, чиито концепции са одобрени. Тогава те ще кандидатстват за финансиране с конкретни проектни предложения по съответните програми.

        Депозираните концепции за ИТИ ще бъдат обект на публични обсъждания, както и паралелно с това и на експертна оценка. Регионалния съвет за развитие на съответния регион ще участва в процеса на подбор на концепциите. Областните информационни центрове участват в звената за медиация и публични консултации. Първото звено ще съдействат за определяне на заинтересованите страни, за сформиране на партньорства , а второто ще организира задължителните  публични дискусии и консултации на подадените концепции. РСР има и звено от експерти, които ще осъществяват предварителния подбор и приоритизирането на КИТИ. 

        Кандидатстването с КИТИ е възможно до 27 септември 2023 г. чрез платформата ИСУН 2020.