ОБЩИНА РУСЕ ПОСТАВЯ ПО ПРОЕКТ МОБИЛНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ ОТ ДОМАКИНСТВАТА

        От днес, 31 юли 2023 г., в община Русе ще заработят мобилни центрове за разделно събиране на отпадъци от домакинствата. В тях ще могат да се предават почти всички видове отпадъци, които се генерират в едно домакинство: хартия, пластмаса, стъкло, метали, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци от бита, акумулатори и батерии, пържилна мазнина, лекарства с изтекъл срок на годност, флакони със сгъстени газове, тонер касети, луминисцентни лампи.

        Работното време на мобилните центрове е от понеделник до петък от 15 до 17:30 часа, като те могат да бъдат открити на следните места:

• ж.к. „Здравец- Север“, ул. „Родопи“, между блокове „Бабуна планина“ и „Руй планина“;

 • кв. „Ялта“, ул. „Щип“ 13;

        В следващите седмици се очаква поетапното въвеждане в експлоатация и на другите 3 мобилни центъра, разположени в кварталите „Родина“, „Дружба“ и „ЦЮР“.

        Предстои да бъде проведена и кампания във всеки от мобилните центрове с цел насърчаване разделното събиране на отпадъците сред малки и големи. Кампанията ще даде възможност на всеки гражданин, предал повече от 1 кг. хартия, пластмаса, стъкло и метали, да получи тематични рекламни материали. Точната дата за провеждане на кампанията ще бъде обявена на официалния сайт на Община Русе.

        Закупуването, разполагането и функционирането на мобилните центрове е в изпълнение на проект № BGENVIRONMENT-3-002-0005-C02 „Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“ по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени, финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г.“, с програмен оператор Министерството на околната среда и водите.

        Договорът за безвъзмездна финансова помощ е подписан на 16.09.2021 г., а общата  му стойност е в размер на 759 704,88 лв. Основна цел на проекта  е  да се подобри управлението на отпадъците и използването им като ресурс. За целта в четирите общини по време на изпълнението се реализираха поетапно освен тази още 3 схеми за разделно събиране и рециклиране: на отпадък, генериран от административни сгради, на строителни отпадъци, и на биоразградими растителни отпадъци.  Освен че извозването е безплатно, по проекта са закупени съдове и техника. Резултатът, който се търси, е увеличаване на дела на рециклираните отпадъци с 10,5 %  във всяка община.

        При този начин на управление на отпадъците освен че се спестяват разходи от депониране, се опазва околната среда, намалява се замърсяването и се осигурява по-комфортна и здравословна градската среда