ОИЦ – ДОБРИЧ представи новия подход за Интегрирани териториални инвестиции

Областен информационен център – Добрич (ОИЦ-Добрич) представи пред медиите новия Интегриран териториален подход и прилагането му чрез инструмента интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Разяснени бяха функциите на Областните информационни, като част от експертните звена на Регионалните съвети за развитие (РСР), при прилагането на подхода.

През програмния период 2021-2027 г. ще се насърчава ефективното използване на потенциала на регионите, базиран на местните специфики, чрез партньорства и сътрудничеството между различни заинтересовани страни на местно ниво. Този подход ще се реализира чрез инструмента ИТИ съобразно приоритетите в Интегрирани териториални стратегии за развитие за шестте региона на планиране от ниво NUTS 2 (ИТСР).

Геновева Друмева, управител на ОИЦ-Добрич очерта важните моменти от публикуваните Единни указания за кандидатстване с концепции за ИТИ. Съгласно тях ще се финансират концепции представляващи една или повече проектни идеи за една или няколко дейности/инвестиции, в съответствие с конкретна цел или приоритет от ИТСР на съответния регион за планиране от ниво 2.Те могат да се реализират на територията на няколко общини, региони и дори повече от една държава. С приоритет ще се финансират комбинирани концепции за ИТИ отговарящи на едно от условията: включват интегрирани мерки от различни сектори; партньорство между поне два вида заинтересовани страни (публичен орган, частно-правен и субект, юридическо лице с нестопанска цел); адресира нуждите на повече от една община и/или проектни идеи с финансиране от повече от една програма.

Процедурата е финансово подкрепена от шест програми. Водеща програма е „Развитие на регионите“ (ПРР), която е планирала общо 208 млн. лв. за областите Добрич, Шумен и Търговище. Останалите програми са „Развитие на човешките ресурси“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Околна среда“. Те са предвидели общо над 188 млн. лв. за реализацията на ИТИ в Североизточния регион. Всяка една от участващите програми е посочила в указанията допустимите кандидати, дейности и разходи.

Допустими бенефициенти са широк кръг от заинтересовани страни от градските и селски общини: държавни органи, областни администрации и общински власти; представителите на гражданското общество (неправителствени организации, организации на работодатели и на синдикати, фондации); предприятия, научната общност и др.

Чрез ИТИ могат да бъдат реализирани най-разнообразни проектни идеи: насърчаване на икономическата активност и конкурентоспособност; енергийна ефективност; устойчива мобилност; образователна, здравна и социална инфраструктура; култура, спорт и туризъм; насърчаване на заетостта и обучението; социално включване; образователна интеграция и др.

Важна роля в процеса по разработване и оценяване на концепциите имат експертите от Областните информационни центрове, които са част Звената на медиация и публични консултации към РСР. Всички заинтересовани страни могат да се обръщат към Звената за медиации за получаване на информация, съдействие при подготовката на своите проектни идеи или при намирането на партньори за подготовката и реализацията на концепции за ИТИ. Чрез Звеното за публични консултации всички подадени концепции за ИТИ, преминали административно съответствие и допустимост ще бъдат публично обсъдени сред широката общественост, като мненията и коментарите от обсъжданията се представят на широкия състав на РСР.

Разгледани бяха етапите по разработване, кандидатстване, одобрение и реализация на ИТИ, както и примерни концепции. Кандидатстването с ИТИ е до 27.09.2023 г., 17:30 ч. чрез система ИСУН 2020 на следния линк: https://s.shopeee.com/y0F3. То ще се осъществи на два етапа: подбор и одобрение на концепции за ИТИ и подаване на проектни предложения, разработени в съответствие с одобрените концепции за ИТИ.

В края на срещата бе представено и стартиралото на 8 август анкетно проучване https://bit.ly/45fssmF сред потенциалните кандидати и партньори от Североизточен регион (СИР). Допитването се провежда от Звеното за медиация към РСР на СИР, като целта е да се установи степента на запознатост с подхода ИТИ.

 

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.