ЕКСПЕРТИ НА МОСВ ЗАПОЗНАХА РУСЕНЦИ С ЧУЖДИЯ ОПИТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ЗАЩИТЕНИТЕ ЗОНИ И С ДОБРИ ПРАКТИКИ

Областният информационен център – Русе участва и в третата национална кампания  на тема „Повишаване на информираността и изграждане на капацитет за участие на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на планове за управление на „Натура 2000“, организирана от Министерството на околната среда и водите по проект „Знания за Натура 2000“.

По време на събитието беше представен опитът на Австрия в реализирането на План за управление на защитена зона Матерсбургер Хюгелланд. Експертите на МОСВ подчертаха, че за разлика от България там частните собствениците на имоти в Натура 2000 изпълняват определените мерки доброволно, по силата на договор. Цел на мерките е да се опази и подпомогне развитието на местообитанията на чухала и прилепите в защитената зона. Участниците в срещата бяха запознати и с новите аспекти в разработването и изпълнението на плановете за управление във Франция. И във Франция не забраните, а доброволният принцип също е водещ за реализирането им. Няколко вида договори сключват собствениците на имоти в Натура 2000 във Франция: земеделски дейности, за неземеделски дейности, за гори и за морски пространства. Иновативен документ за доброволно устойчиво управление на защитената територия е тъй наречената Харта. За сметка на мерките, които собствениците изпълняват, те се освобождават от данък върху незастроената земя, от ОВОС за някои видове дейности, като управление на горите.

Важна за участниците в срещата беше темата за източниците на финансиране в „Натура 2000“. Програма „Околна среда“ 2021 -2027 ще финансира мерки, насочени към морски и крайбрежни води, степи, повишаване на ефективността на  борбата с пожарите, и различни видове влажни зони; пасища, гори различни видове местообитания  на растения, птици, животни; за превенция и компенсиране на щети. По Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 има екосхеми, които ще се прилагат доброволно, т.е. земеделските стопани сами ще решават дали да кандидатстват или не. Екосхемите са за биологично земеделие; за поддържане и подобряване на биоразнообразието и екологичната инфраструктура; за намаляване на използването на пестициди; за екстензивно поддържане на пасища и ливади; за разнообразяване на отглежданите култури в обработваемите земи и за професионална обучение и придобиване на знания.

Програма за морско дело, рибарство и аквакултури  ще насърчава устойчивия риболов, борбата с незаконния риболов, дейностите за устойчиви аквакултури и преработка, маркетинг на продукти от риболов и аквакултури, опазване и възстановяване на водното биоразнообразие и екосистеми, чистота на моретата и океаните, устойчивото им стопанисване, бреговата охрана. Планът за възстановяване и устойчивост е насочен към подпомагане на екосистемния и интегриран подход за опазване на защитените зони от „Натура 2000“ .  

Особено интересни за присъстващите бяха споделените добри практики от чужбина: програма за биоразнообразие в горите на Южна Финландия; възстановяване на пасища в Натура 2000 в Латвия и по програма LIFE и националния екофонд; проектът MERLIN за екологично възстановяване на сладководни води- реки, блата, влажни зони. Последният проект е  финансиран по програма Хоризонт 2020 с над 22 млн. евро. В него участват 44 партньори от 15 европейски държави, вкл. университети, изследователски институти, организации за опазване на околната среда, заинтересовани страни от бизнеса, правителство, общини. Унгарците например участват с мерки за система на земеделие в заливните равнини на поречието на река Тиса, като идеята е създаване на местна фермерска общност за напояване на земеделските площи и заедно с това възстановяване на влажните местообитания. Освен че ще повлияе положително върху екологията и биоразнообразието,  очакваният резултат е намаляване риска от наводнения и увеличаване на  потенциала за екотуризъм.  Синергия между поддържане на реките, опазване на природата и превръщането на дигите в ливади се реализира например и на река Емшер в Германия.

Както при откриване на събитието директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова каза, споделената информация е полезна за всички собственици и ползватели на терени в Натура 2000. Амбициите на МОСВ са и у нас те да разберат, че Натура 2000 не е само задължения, но и възможности за развитие.