КЛУБ „ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО“ ПРЕДСТАВИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СВОЙ ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ФМ НА ЕИП

Клуб „Отворено общество“ – Русе представи резултатите от проект ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“, който се реализира с финансовата подкрепа, предоставена от Фонд „Активни граждани –  България“ в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП).

Акцент на събитието бяха резултатите от проучване на мнението на гражданите и бизнеса в област Русе за равнището на обществено доверие в НПО и изграждане на партньорство в подкрепа на уязвимите групи на регионално ниво. Анкетирани са 76 граждани и 24 бизнес организации. Те определят степента си на доверие към неправителствения сектор и причините за това.  В област Русе третият сектор се ползва с едно сравнително високо доверие – за всяка от целевите групи резултатите са съответно 79% и 83% (сумарен резултат за напълно доверяващите се или по-скоро доверяващите се – като вторите са повече). Основните причини, които анкетираните граждани изтъкват за доверието си в НПО, са: наличието на преки положителни впечатления от дейността им, положителната информация за тях в медиите, компетентността на експертите им, независимостта им от държавните институции. За представителите на бизнеса най-важна е независимостта на НПО от държавните институции и финансирането им от чужбина.

Недоверието към работата на НПО е в значително по-малка степен – съответно 9% при гражданите и 17% при бизнеса. Докато представителите на работодателите не са отбелязали други възможни отговори, то 12 % от гражданите са отговорили с „не мога да преценя“, което те обясняват с липсата на информация, със срещаната противоречива в медиите информация за дейността на НПО (общо 38%). Друга причина за този отговор е, че им липсват преки впечатления от дейността на НПО, не знаят откъде те се финансират и  от кого са зависими (общо 53% от съвкупността). Всъщност тази вариантност, допускана като алтернативни отговори във въпроса, макар и по доста специфичен начин показва леко колебание в търсенето на причина за липсата на преценка за доверието в НПО, коментираха представителите на Клуб „Отворено общество“. Те смятат още, че въпреки  посоченото доверие от респондентите в област Русе, неправителственият сектор остава сравнително непознат за отделни групи от обществото. И предлагат да се извършват по-чести изследвания на общественото доверие.

Интересен е отговорът на въпроса дали биха работили като доброволци за НПО? Близо две трети от анкетираните граждани отговарят положително и в случая може да се подчертае, че готовността на хората у нас да се включат в различни дейности на НПО е една положителна тенденция през последните години. Интересни са и отговорите, в които гражданите изразяват своите предпочитания в помощ на кои уязвими групи биха приели да работят за НПО. Всеки един от анкетираните е посочил по няколко отговора: например готовност са се грижат за хора с трайни увреждания, безработни младежи и продължително безработни лица, лица, пострадали от домашно насилие, както и за децата и младежите в социални услуги, безработните възрастни над 55 години. Малцина са готови доброволно да помагат на бежанците, независимо от коя страна идват те, на лица, изтърпели наказание лишаване от свобода, на хора със зависимости и жертви на трафик.

По отношение на участие в проекти и инициативи на НПО, свързани с решаване на важни местни въпроси, бизнесът е готов да се включи, но при определени условия. 42 % от анкетираните посочват, че  биха го направили само ако е необходимо. Други  38 % - ако инициативата им е интересна и близка.  

По време на срещата пред участниците беше представен и актуален регистър на НПО в Русенска област с описание на техния профил и услуги, който също бе създаден по проекта.

 

Пълният текст на доклада може да намерите на адрес:  http://www.oscrousse.org/projects/current/norway/