ЦЕНТЪР ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ ОТКРИХА В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Център за върхови постижения с 5 лаборатории бе открит днес в Русенския университет. Той е първият в страната в областта на ИКТ от типа разпределена изследователска инфраструктура и е осъществен по проект „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото (УНИТе)“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Модерният научно-изследователски комплекс впечатлява с техника от най-високо ниво, с каквато на малко места по света разполагат. Например в една от лабораториите могат да се заснемат движения с 16 камери и последващ анализ в 360 градусова перспектива, нещо което освен тук го има само в Швейцария и Южна Корея. Кинематичното заснемане дава възможност за много прецизно 3D проектиране и моделиране, да се заснемат динамични процеси, поради което то може да се използва в киното, видеоигрите, танците, спорта и др. По време на откриването студентът и вицеевропейски шампион по стрелба с лък Иван Банчев демонстрира как модерната техника може да се използва  за отработване на различни позиции и движения на тялото, което позволява на спортиста да постигне  оптимална форма.

В центъра може да се види и холограмна технология, оборудване за създаване на смесена и виртуална реалност, нещо което има широко приложение, не само в креативните индустрии.  

Една от дейностите, в които учените от РУ се специализират е създаването на  3D модели на различни обекти, от най-малките до най-големите. Благодарение на модерните скенери, апарати за фото и видео заснемане, вкл. чрез дронове, учените могат да създават триизмерни модели на артефакти, на цели археологически и архитектурни. Триизмерни реплики вече широко се използват в музеите и галериите, а напоследък и в медицината. Високотехнологичното оборудване позволява принтиране на протези, импланти, шини, хирургически инструменти. В лабораториите могат да се изработват и прототипи на различни машинни детайли от различни материали.

При откриване на Центъра за върхови постижения (ЦВП)ректорът на Русенския университет академик Христо Белов заяви, че тепърва предстои да виждаме резултатите от неговата работа: привличане на талантливи млади изследователи, развитие на нови продукти и услуги за бизнеса, принос в развитие на дигиталното образование и общество и високи научни постижения в областта на ИКТ.  Той бе категоричен, че това ще издигне на ново ниво на РУ, като един от 10-те  изследователски университета в България.

В УНИТе партньори са 5 висши училища – СУ „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“ , Бургаски университет "Проф. Асен Златаров" и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски. В рамките на този проект се изграждат свързани изследователски комплекси, които позволяват достъп и споделяне на компютърни и комуникационни ресурси, реализиране на съвместни проекти, синергия и взаимно допълване.

Общата стойност на проекта е 30 млн. лева, от тях 3 милиона са инвестирани в Центъра за върхови постижения на Русенския университет.