Заключителна пресконференция представи постигнатото от община Шабла в опазването на червеногушата гъскa

На 29 ноември 2023 г., в сградата на Община Шабла се проведе заключителна пресконференция по проект „Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида (ПД, 2018)“, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС.

 

Участие в нея взеха представители на Регионална дирекция по горите – Варна, Държавно ловно стопанство – Балчик, Областен информационен център – Добрич, Общински съвет – Шабла, кметове и кметски наместници от община Шабла и представители на общинска администрация.

Галя Камберова – Ръководител на проекта, запозна присъстващите с неговата същност и основната му цел, а именно – да се подобри природозащитното състояние на червеногушата гъска (Branta ruficollis), чрез изпълнение на конкретни мерки от Плана за действие за вида, в определени защитени зони за опазване на дивите птици (целеви райони), част от Мрежата Натура 2000 в страната. В тази връзка тя представи пред участниците в пресконференцията резултатите от реализираните по проекта дейности:

  • Проведени пет специализирани проучвания и изследвания, свързани с вида червеногуша гъска: разработени минимални стандартни екологични изисквания на базата на проведено проучване на типове природни местообитания, свързани с храненето, пребиваването и нощуването на вида; оценка на степента на безпокойство и риска за отстрел на червеногуши гъски в най-важните места на пребиваване на вида; изследвания за натрупване на оловни и други токсични вещества, химикали и пестициди от селското стопанство в организма на гъските; проучване на локалните придвижвания и взаимовръзки между местата на нощуване и местата на хранене с помощта на телеметрични изследвания и опръстяване с цветни пръстени; проучване на миграционните пътища на вида и определянето на "тесни места" в жизнения цикъл в рамките на международната работна група (МРГ) по опазване на червеногушата гъска.
  • Обособен Център за временно настаняване и първа помощ на ранени и пострадали червеногуши гъски и тяхната рехабилитация в основните места на срещане на вида, обслужван от двама полеви сътрудници, съставен от обзаведени и оборудвани административна част, манипулационна, склад за храна и инвентар, навес и заграждение от 800 кв. м., покрито с мрежа и обезопасено с електропастир;
  • Актуализирани, преиздадени и разпространени две помагала, съставени по проект 09/NAT/BG 000230 „Сигурни зимовища за червеногушата гъска“ на БДЗП, финансиран от Програма LIFE на ЕС: учебно помагало за извънкласни дейности - "С Червеногушка на училище и сред природата – Помагало за учителя природолюбител" и Помагало за ловеца;
  • Ангажиране на широката общественост в опазването на червеногушата гъска чрез проведени три издания на Фестивал на хвърчилата и две издания на Зимен фестивал на червеногушата гъска, осигурена материално-техническа база за фестивалите и поставено фотоукритие за наблюдаване и фотографиране на птици на Шабленска тузла.

 Максималната безвъзмездна финансова помощ, одобрена по проекта е на обща стойност 1 079 127,52 лв., от които 917 258,40 лв. европейско финансиране и 161 869,12 лв. национално съфинансиране.

В допълнение към представената информация, Петър Атанасов – зам. кмет „Финанси“, информира че закупеното оборудване по проекта ще послужи на общината за провеждането и на много други събития освен двата фестивала и че въпреки липсата на опит по ОПОС, екипът за управление на проекта се е справил добре с изпълнението на заложените дейности.

Всички информационни материали, разработени по проекта са публикувани и достъпни на сайта му: https://c7vw.short.gy/eQVBlY

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: +359 58 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

www.eufunds.bg