ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ В ОБЛАСТТА НА МОБИЛНОСТТА

Областният информационен център-Варна се включи в онлайн семинар „Отключване на потенциала на екосистемите и мрежите за иновации в областта на мобилността“. Той се проведе в изпълнение на проекта INNO-MOB, финансиран от програма „Хоризонт Европа“. Общият му бюджет е 499 875 евро. Партньори по проекта са организации от България, Гърция, Австрия, Обединеното кралство, Франция, Сърбия и Полша. От българска страна по него работи Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна.

INNO-MOB е съсредоточен върху възможностите, които инициативите и мрежите предлагат на иновативни и динамични предприятия чрез приобщаваща рамка за подкрепа на бизнеса за иновации в европейската екосистема.

Чрез анкети и интервюта сред транспортни компании по проекта е проведено изследване, чиято цел е да се установи какви услуги се предлагат в сектор „Мобилност“ и какви са пропуските. Проучени са нагласите на компаниите по теми, свързани с прилагането на иновации и стратегии за развитие на бизнеса, срещаните предизвикателства и др. По проекта ще бъдат определени нуждите от иновации в транспортния сектор и ще се търсят възможности за подкрепа на мрежите и инициативите за мобилност. Идеята е да се приложат съвместни кампании за повишаване на осведомеността и достигане до по-широк кръг от заинтересовани страни в различни държави.

INNO-MOB ще разработи и платформа „Иновационна мрежа за мобилност“, която ще включва Карта на веригата от заинтересовани страни, и ще предостави цялостна картина на мрежите, инициативите и тяхното предлагане. Ще бъдат включени също търсачка, пространство за предлагане и търсене на пазари и форум за обмен на съобщения. Инициативите и мрежите ще могат да предлагат своите услуги чрез платформата с цел създаване на по-приобщаващи и разнообразни екосистеми за мобилност.

Проектът е стартирал на 1.02.2023 г. и ще продължи до 31.01.2025 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg;  страница във FB: Областен информационен център - Варна