ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ ПОДКРЕПЯТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ПОДГОТОВКА НА УЧЕНИЦИТЕ

Събитие за споделяне на придобитите умения по време на практическо обучение и стаж в България или в чужбина събра представители от професионалните гимназии в Плевен. Инициаторът, екипът на ПГ по транспорт в града, представи резултатите от проекта на училището „Електрическият транспорт – екологичен поглед към бъдещето“, съфинансиран от програма Еразъм + на ЕС.

Сред официалните гости бяха председателят на обществения съвет на гимназията, представител на общинския съвет в града, директори на училища, управителят на Областния информационен център.

В обръщението си към участниците в срещата директорът, инж. Найденов, подчерта, че имат дългогодишен опит в инициирането и изпълнението на европейски проекти, съфинансирани от различни програми, и че всички те винаги са били разработвани с поглед към бъдещето. С развитието на технологиите, на автономните автомобили и на изкуствения интелект училището подготвя бъдещите механици за високотехнологични дейности.

Инж. Ненова, ръководител на проекта, отбеляза въздействието на реализираните дейности не само върху подобряването на практическите професионални умения, но и върху личностното развитие и придобиването на множество социални компетентности. Дванадесетимата участници в производствената практика в Италия, Испания и Германия, успешно преминали подбора сред общо 70 кандидати, споделиха за предварителната си подготовка, за емоцията от пътуването и предизвикателствата на новото работно място, за удовлетворението от изпълнените задачи. Извън професионалната подготовка изключително ценно за Любомир е развиването на умението да работи подредено и да спазва дисциплината, да се разбира с чужди хора с друга религия и друг език. Даниел се е научил да се съобразява с работната етика на новите колеги. Александър, Георги, Иво, Петьо, Цветомир също говориха за конкретните практически задачи, но и за основното предизвикателство – комуникацията с работодателите.

Всеки от участниците получи от председателя на обществения съвет своя Европас сертификат, който според ръководството на училището им дава предимство при работодателите.

През 2024 г. предстоят следващите стажове в Португалия и Ирландия. Гимназията изпълнява успешно и проекти, финансирани от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ – в рамките на „Ученически практики“ обучаемите работят допълнително 240 ч. извън учебната програма и получават стипендия, отбеляза инж. Лидия Бърдарска, учител по по практическо обучение в направление „Електротехника и енергетика" и ръководител на проекта, пред представителите на Областния информационен център. Експертите от ОИЦ – Плевен се запознаха и с резултатите по проект „Подкрепа за успех“, изложени във фоайето на училището (в. снимките).