ОБЩЕСТВЕНИ ОБСЪЖДАНИЯ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ № BG16FFPR003-2.001-0068 „НАСЪРЧАВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ И УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНА НА СРЕДНА ГОРА И СРЕДНА СТАРА ПЛАНИНА“

Обществените обсъждания на концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ): „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна Гора и Средна Стара планина“, с водещ партньор - община Карлово, ще се проведат както следва: 

- 11.03.2024 от 10:00 ч. - гр. Карлово, зала „Васил Караиванов“, ул. „Петко Събев“ №1

- 11.03.2024 от 14:00 ч. - гр. Брезово, зала в община Брезово,
ул. „Георги Димитров“ 25

- 21.03.2024 от 10:00 ч. – гр. Хисаря, зала в община Хисаря, ул. „Генерал Гурко“ 14

Резюме на Концепцията:

Целевата територия обхваща предимно планински район на Средна гора и Средна Стара планина. Настоящата концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ се фокусира върху структурирането на два стълба на местната икономика – стимулиране на инвестициите в индустриални паркове и в устойчиво развитие на туризма в целевата територия. И четирите общини разполагат с впечатляващ ресурс от недвижимо културно и природно наследство. Предвижда се насърчаване на културно-историческия туризъм, спа туризма и екотуризма.

Концепцията за ИТИ има за цел да се оползотвори оптимално местния потенциал за активизиране на икономическата активност и устойчивото интегрирано развитие на съседни общини в 2 региона за планиране чрез насърчаване на партньорството и сътрудничеството между общините Карлово, Троян, Хисаря и Брезово и заинтересовани страни от частния и гражданския сектор. В нея са интегрирани взаимосвързани, допълващи и надграждащи се помежду си инфраструктурни интервенции, като същевременно се комбинират с подходящи меки мерки в сектора на неформалното образование.

Концепцията съдържа проектни идеи, които се финансират от повече от една програма, съфинансирана от европейските фондове:

- Програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 - 13 проектни идеи;

- Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 - 1 проектна идея.

Концепцията прилага интегриран териториален подход, с което се цели развитие на модел на партньорство и насърчаване на сътрудничеството между различни действащи лица на местно ниво – публични органи (общини, АПИ), икономически оператор (НКИЗ ЕАД), юридическо лице с нестопанска цел (фондация Смокиня).

Моля да попълните онлайн анкетата за КИТИ „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна Гора и Средна Стара планина“ на следния линк:  https://forms.gle/Ce8zqMBsXuVtZbwr7

Всеки, който има препоръки или възражения, може да ги изпрати на електронната поща на ОИЦ - Пловдив (Звено за публични консултации към РСР на ЮЦР) до 22 март 2024 г.: oic@plovdiv.bg или да позвъни на телефон: 032/262 000

Файлови документи