ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ № BG16FFPR003-2.001-0050 „КОМБИНИРАНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИТИ, С ВОДЕЩ ПАРТНЬОР СБР-НK ЕАД ЗА РАЗВИТИЕ НА БАЛНЕОЛОЖКИТЕ ЦЕНТРОВЕ ВЕЛИНГРАД И НАРЕЧЕНСКИ БАНИ, ОБЩИНА АСЕНОВГРАД

Обществено обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ): „Комбинирана концепция за ИТИ,  с водещ партньор СБР-НK ЕАД за развитие на балнеоложките центрове Велинград и Нареченски бани, община Асеновград,  с използване на инструментите по програма BG16FFPR003-2.001 - КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ)“, с водещ партньор - Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД, ще се проведе на: 

- 19.03.2024 от 10:00 ч. - гр. Асеновград, зала в община Асеновград,
пл. „Акад. Н. Хайтов“ 9

Резюме на Концепцията:

Комбинираната концепция за развитие на балнеоложките центрове Велинград и Нареченски бани, община Асеновград, цели да реализира проектна идея за изграждането на специални зелени зони на територията на паркове, собственост на болницата, в партньорство със съответните общини, на чиято територия се намират, с представители на неправителствения сектор, учебни заведения.

Двата филиала на „СБР-НК“ ЕАД в град Велинград и село Нареченски бани, Община Асеновград, ситуирани в Южен централен район, работят в два от най-известните национални балнео курорти в България. И в двата филиала на "СБР-НК" ЕАД има нужда от подкрепа за осигуряване на добре поддържана паркова среда, която да се използва от пациентите, но и от гражданите и гостите на населените места.

Проектът за СБР-НК ЕАД- филиал Велинград е насочен към част от парцела - 12,5 декара парк със стари дървета, добре разположена мрежа от алеи, фонтан. Идеята е мястото да се превърне в сцена за изява на деца и младежи в неравностойно положение, атрактивна паркова зона за жителите и гостите на града. Инвестицията е разработена заедно с „меки мерки“ за подпомагане на дейността на Обединен детски комплекс-Велинград – партньор в комбинираната концепция за ИТИ.

Изграждането на лятна сцена и място за изложби в тази обновена територия ще дадат възможност за публична изява на децата от Център за подкрепа и личностно развитие - обединен детски комплекс - Велинград, който се намира в близост до филиала в квартал Лъджене, но отдалечен от центъра на Велинград.

Обновеният парк ще даде възможност за по-добро покритие на отдалечените квартали с паркова среда, която не е равномерно разположена в града.

Проектът на "СБР-НК" ЕАД, филиал Нареченски бани, община Асеновград, предвижда да се възстанови паркът, създаден през 1935 г. Село Нареченски бани има три минерални извора, които имат специализирано приложение, поради наличието на радон в тях в различни концентрации. Водите тук са с много рядък състав, балнеолечението се развива от 90 години и Нареченски бани са балнео лечебен курорт с национално значение. В района в момента няма парково пространство, което да се ползва, затова се предвижда възстановяване на стария парк на територия над 32 декара, с ново парково оборудване, с отлично планирана мрежа от алеи, фонтани, тераси и стълби, водоналивница, които ще си върнат славата на най-красивия парк в района, запазен дух и ландшафтна архитектура, с богатство от ценни дървесни видове и защитени птици.

Инвестицията е разработена заедно с „меки мерки“, изпълнявани от Сдружение Център за местни инициативи и развитие - партньор в комбинираната концепция за ИТИ на "СБР-НК" ЕАД. Те ще се включат в кампанията за представяне на проекта за Парк Нареченски бани. Ще разработят фейсбук страница, ще подготвят архивни кадри за историческа изложба на открито за парка, ще организират местни доброволчески групи за пролетно и есенно почистване на алеите.

Предлаганите дейности по ПРР 2021-2027г. дават възможност да се оползотвори потенциала на целевата територия и да се развие спа туризма в страната, съхранявайки златото на България - минералните води.

Моля да попълните онлайн анкетата за КИТИ „Комбинирана концепция за ИТИ,  с водещ партньор СБР-НK ЕАД за развитие на балнеоложките центрове Велинград и Нареченски бани, община Асеновград,  с използване на инструментите по програма BG16FFPR003-2.001 - КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ)“ на следния линк:  https://forms.gle/ikGeAns4rfNoWPsw7

Всеки, който има препоръки или възражения, може да ги изпрати на електронната поща на ОИЦ - Пловдив (Звено за публични консултации към РСР на ЮЦР) до 22 март 2024 г.: oic@plovdiv.bg или да позвъни на телефон: 032/262 000

Файлови документи