ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ № BG16FFPR003-2.0150 „ УСТОЙЧИВА И БЕЗОПАСНА ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТИ ЛОВЕЧ И ПЛОВДИВ“

Общественото обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ): „Устойчива и безопасна пътна инфраструктура на територията на области Ловеч и Пловдив“, с водещ партньор – Агенция „Пътна инфраструктура“, ще се проведе на: 

- 11.03.2024 от 10:00 ч. - гр. Карлово, зала „Васил Караиванов“, ул. „Петко Събев“ №1

Резюме на Концепцията:                                                 

Концепцията ще се изпълнява на територията на СЗР и ЮЦР, на територията на област Ловеч, община Троян и област Пловдив, община Карлово.

С реализация на КИТИ се цели подобряване и модернизация на РПМ на територията на  двете области и осигуряването на целогодишна проходимост на Прохода Троян-Кърнаре. Предложените мерки за инвестиция ще доведат до: устойчива и безопасна инфраструктура; повишаване на мобилността на населението, увеличаване на инвестициите, създаване на нови работни места, подобряване на състоянието на околната среда чрез намаляване на отделянето на вредни емисии, възможност за местното население за по-голям избор на работни места, здравни и образователни услуги, както и стимулиране развитието на туризма и  осигуряване целогодишно проходимостта на Прохода Троян-Кърнаре.

Републикански път II-35 е второкласен път, част от РПМ, преминаващ по територията на области Плевен, Ловеч и Пловдив, едниствения второкласен път преминаващ през територията на община Троян. Осъществява пряка връзка между път I-3 и път I-6, пресича път I-4. Преминава през с. Балканец и  с. Кърнарe. Състоянието на пътната настилка изисква инвестиции за подобряването й. Концепцията ще осигури нова, целогодишна свързаност и връзка за гражданите на двете общини Карлово и Троян,  до административните центрове, социални, здравни и образователни центрове.

Път II-35 е основен транспортен коридор за бизнеса и населението на области Плевен, Ловеч и Пловдив /в частност община Троян и Карлово/. Проходът е единствената  възможност за жителите на двете градски общини  за пряк транспортен достъп от Северна към Южна България. Проходът е дълъг 40,8 км, най-високият е в Стара планина и е сред основните пътища, свързващи Северна и Южна България.

Предвид всички ползватели - български и чуждестранни пътуващи, с цел бизнес пътувания, така или почивка и туризъм, КИТИ цели разрешаването на  мащабен проблем, чрез изграждането на  устойчива и безопасна регионална пътна мрежа, засягаща повече от 30 % от населението съответно на СЗР и ЮЦР.

Молим да попълните онлайн анкетата за КИТИ „Устойчива и безопасна пътна инфраструктура на територията на области Ловеч и Пловдив“ на следния линк: https://forms.gle/TbZtaBrSt84NTvbZ7

Всеки, който има препоръки или възражения, може да ги изпрати на електронната поща на ОИЦ - Пловдив (Звено за публични консултации към РСР на ЮЦР) до 22 март 2024 г.: oic@plovdiv.bg или да позвъни на телефон: 032/262 000

Файлови документи