Проведе се публично обсъждане на три от концепциите с включени инвестиции в Пловдив

На 12 март в голяма зала на ДК „Борис Христов“ бяха представени две от концепциите с участието на община Пловдив, както и концепцията на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в която е включен и Драматичен театър Пловдив. Управителят на ОИЦ-Пловдив Нели Караджова откри събитието и запозна присъстващите с Интегрирания териториален подход при инвестиране на средства от европейските фондове, който ще се прилага за първи път в България. Този подход се осъществява на база партньорства, в които всички страни допринасят, а концепциите са така изготвени, че да има синхрон и дейностите да водят към постигането на конкретна цел.

Общините Пловдив, Стара Загора и Хисаря си сътрудничат в концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ): „По пътя на Античността“ - Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион, с водещ партньор - община Пловдив. Проектът цели създаването и популяризирането на общ тематичен маршрут от обекти на античността.

Заедно с партньорите мобилизираме това, което имаме като културно наследство и го събираме в един общ пакет, правим нещо пионерско, защото сме предвидили обща билетна система и комбиниран билет между три града, заяви зам.-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. И допълни още, че градовете не са конкуренти, а партньори, защото е важно туристът, който дойде в Пловдив да отиде и в Хисаря или обратно. С  благоустройството и реставрацията на южната и източната страна на Античния Форум на Филипопол ще бъде завършен цялостния облик на централната градска част в Пловдив.

Втората концепция, която бе обсъдена е „Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив“. В нея е предвиден основен ремонт и благоустрояване на кино Космос и екстензивен зелен покрив и фотоволтаична покривна система, както и облагородяване на южния бряг на река Марица. Водещ партньор на концепцията е община Габрово, където се предвижда създаване на Център "Кристо и Жан-Клод", обновяване на Музей "Дом на хумора и сатирата", обновяване на Музей "Дом на хумора и сатирата", устойчиво обновяване на Спортна зала "Орловец", благоустрояване на крайречната зона на р. Янтра.

Директорът на драматичен театър - Пловдив Сюзанна Арутюнян-Василевска представи концепцията Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства с използване на инструментите по програма BG16FFPR003-2.001 – КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ) с ВОДЕЩ ПАРТНЬОР - НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Тя обясни, че предвидените дейности в концепцията са за обновяване на техническото оборудване в камерната и голяма зала на театъра, което ще позволи да бъдат представяни нови и модерни постановки, както и театърът да има възможност да посреща гост-представления от други държави.

И трите концепции са от изключително значение за Пловдив и ще дадат съществен прогрес за културното развитие на града.