Община Асеновград със смела заявка за реализация на голям брой проекти

Днес в зала на община Асеновград се проведе публичното обсъждане на общо три концепции, преминали първи етап на одобрение. Областен информационен център – Пловдив организира събитието с цел проучване на нагласите и измерване на общественото одобрение на преминалите на този етап концепции за интегрирано териториално развитие (КИТИ). Идеята е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите ще бъдат представени на широкия състав на Регионалните съвети за развитие, който да ги вземе под внимание, преди да одобри Общата програмна концепция за Южен централен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

Концепциите бяха представени от заместник-кмета Теньо Манолов, Величко Праматаров – главен експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“, както и от директор „Медицински дейности“ в Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД – Пепи Георгиева. Управителят на ОИЦ-Пловдив – Нели Караджова припомни на присъстващите, че за област Пловдив са подадени 14 концепции, от които 13 са преминали първи етап на одобрение, а публичните обсъждания са вторият етап, след който ще се вземе решение за финално одобрените концепции.

„Интегрираният план на община Асеновград е за малко над 100 млн. лв. и включва 25 проекта. Той всъщност е една цялостна програма за инвестиции, която ще се случва през следващите няколко години. Тези инвестиции са свързани, както с туризма и социалната инфраструктура, така и с пътната и градската инфраструктура. Те не са единствено и само към общината, затова самият план се разработва в партньорство с още 9 институции. В някои участват активно общините Лъки, Садово и Куклен, както и партньори от публичния сектор, НПО и частен сектор.“, заяви зам.-кметът Теньо Манолов.

В „Концепция за интегрирана териториална инвестиция на Асеновград и партньори“  е предвидено изграждане, ремонт и рехабилитация на пътища, туристически обекти, социални, образователни единици като се цели свързаност, опазване на околна среда, защита на населението и повишаване благосъстоянието на населението. Заложените дейности са: изграждане многофункционална спортна зала за бойни спортове и борба; „ремонт на общински тенис кортове; изграждане на фитнес парк на открито до градски плувен басейн; ремонт и обновяване на градски плувен басейн; изграждане на закрит плувен басейн в съседство с градския плувен басейн; ремонт на закрит гребен канал до спортна зала „Асеновец“ - най-големият в България закрит басейн за тренировки по кану-каяк; ремонт и мерки за енергийна ефективност на спортна сграда - гребна база 40-те извора – гр. Асеновград; изграждане на спортен комплекс – стадион с трибуни, многофункционална спортна зала, открити спортни площадки, паркинг и други помощни сгради и съоръжения; ремонт на сградата на Народно Читалище „Паисий Хилендарски“ гр. Асеновград; внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на ОУ "Христо Ботев", ОУ "Отец Паисий", ДГ "Никола Вапцаров", ОУ "Петко Каравелов" - гр. Асеновград; обособяване на комплекс за социални услуги в сградата на на бившия дом за деца лишени от родителска грижа „Таньо Войвода“; изграждане на път до началото на пешеходния маршрут, паркинг, туристически информационен център и друга инфраструктура в подхода към тракийското скално светилище „Белинташ“; метох „Свети Георги“ към Бачковски ставропигиален манастир „Успение Богородично“ - консервация и реставрация, основен ремонт, реконструкция и възстановяване; изграждане, обзавеждане и оборудване на сграда на Палеонтологичен музей гр. Асеновград; изграждане на пътен участък от главен път Асеновград - Пловдив до околовръстен път на Асеновград; ремонт и разширение на мостово съоръжение на бул. „Васил Левски“ гр. Асеновград, част от републикански път II-58 преминаващ през областите Кърджали и Пловдив; изграждане на 5 км велоалеи на територията гр. Асеновград; благоустрояване на част от централната зона и площад "Акад. Николай Хайтов" в гр. Асеновград - втори етап; рехабилитация на паркове в град Асеновград; изграждане на път Асеновград-Катуница; изграждане на Единен център за социални услуги (ЕЦСУ) гр. Асеновград.

Обсъдена бе и концепцията „Намаляване на вторичното разпрашаване и замърсяване на въздуха в община Асеновград, чрез създаване на зелена инфраструктура в градска среда“. Предвидените инвестиции са насочени към изграждане на зелена инфраструктура в градска среда - "зелени зони", зелени стени, озеленяване на „кални петна“, зелени покриви, зелени спирки и др., включително интелигентни зелени решения, с принос към намаляване на вторичното разпрашаване. Концепцията предвижда да бъде извършено озеленяване с дървесни и храстови видове, както и затревяване, по протежение на натоварени градски улици, както и откритите училищни площи – общинска собственост и такива на територията на детски градини, както и обществени публични пространства, определени за зелени площи - включително градски паркове, градини и междублокови пространства.

Третата концепция беше представена от Пепи Георгиева - директор „Медицински дейности“ в Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД – „Комбинирана концепция за ИТИ,  с водещ партньор СБР-НK ЕАД за развитие на балнеоложките центрове Велинград и Нареченски бани, община Асеновград,  с използване на инструментите по програма BG16FFPR003-2.001 - КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ)“. Идеята на предложението е за изграждане на специални зелени зони на територията на паркове, собственост на болницата, в партньорство със съответните общини, на чиято територия се намират. Проектът за СБР-НК ЕАД - филиал Велинград е насочен към част от парцел с размери 12,5 декара - парк със стари дървета, добре разположена мрежа от алеи, фонтан. Идеята е мястото да се превърне в сцена за изява на деца и младежи в неравностойно положение, атрактивна паркова зона за жителите и гостите на града. Проектът на "СБР-НК" ЕАД, филиал Нареченски бани, предвижда да се възстанови паркът, създаден през 1935 г. В района в момента няма парково пространство, което да се ползва, затова се предвижда възстановяване на стария парк на територия над 32 декара, с ново парково оборудване, с отлично планирана мрежа от алеи, фонтани, тераси и стълби, водоналивница, които ще си върнат славата на най-красивия парк в района, запазен дух и ландшафтна архитектура, с богатство от ценни дървесни видове и защитени птици.

Всички заинтересовани лица имат възможност да се запознаят с КИТИ и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят концепциите или да направят коментари или възражения. Те ще бъдат обобщени и предоставени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция.

  • „Концепция за интегрирана териториална инвестиция на Асеновград и партньори“ - https://forms.gle/pifbJi4eqEJhP2ci8
  • „Намаляване на вторичното разпрашаване и замърсяване на въздуха в община Асеновград, чрез създаване на зелена инфраструктура в градска среда“ - https://forms.gle/6jz16fkwdSTsfpzz8
  • „Комбинирана концепция за ИТИ,  с водещ партньор СБР-НK ЕАД за развитие на балнеоложките центрове Велинград и Нареченски бани, община Асеновград,  с използване на инструментите по програма BG16FFPR003-2.001 - КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ)“ -  https://forms.gle/ikGeAns4rfNoWPsw7

Целият график с локации за публични обсъждания/консултации в ЮЦР може да видите на следния линк:

https://bgregio.eu/wps/portal/operativna-programa/iti/iti.public.discussion/grafik-lokacii-SCR