Проведе се публично обсъждане на концепция с инвестиции в община Раковски

Областен информационен център – Пловдив продължава с провеждането на публични събития в общините, които имат участие в концепциите за интегрирани териториални инвестиции през новия програмен период. Те ще приключат на 22 март, когато е последното събитие в община Садово. Днес обществеността в Раковски бе запозната с дейностите, заложени в концепцията: „Подобряване на жизнената среда в община Раковски и община Марица чрез интегрирани териториални инвестиции в околна среда, здравеопазване, устойчив транспорт, икономика, образование и социални услуги.“

Заместник-кметът Йовко Романов и главен инженер Светлана Шопова представиха заложените дейности, които включват изграждане на инфекциозно отделение с леглова база в многопрофилна болница за активно лечение – „Раковски“ ЕООД. В периодите на пикови инфекциозни заболявания, местната здравна система не може да осъществи достатъчно адекватни, бързи и ефективни услуги. Поради това, общината се нуждае от обособяване на инфекциозно отделение към съществуващата болница.

Предвижда се и реконструкция на част от уличната мрежа в град Раковски като бъде изградена и подменена тротоарната настилка. В концепцията е заложено и изграждане на мрежа от велоалеи в града, както и пешеходна и веломрежа, свързваща община Раковски със село Ясно поле, намиращо се на територията на община Марица. „Към момента има съществуващ черен път, като нашата амбиция е да го асфалтираме и облагородим с прилежащи велоалеи и пешеходна зона.“ – заяви заместник-кметът Йовко Романов.

Създаването и развитието на микро и индустриален парк в с. Болярино е друга идея на местното ръководство. Община Раковски е идентифицирала район от селото, потенциален за изграждане на индустриален парк, който да привлече както производствени предприятия, така и такива, опериращи в сферата на логистиката, складирането, селското стопанство и др.

В концепцията са включени и дейности по изграждане на Зарядна инфраструктура за чисти превозни средства. Така ще бъде обезпечено населението, което използва електрически средства за придвижване - автомобили, тротинетки и др. Освен това, имайки предвид местоположението на общината и близостта и до Пловдив и Автомагистрала Тракия, ще бъде създадена възможност за транзитно преминаващи превозни средства, които могат да се възползват от услугата.

Друга важна дейност е почистването на коритото на река Сребра, както и биологично укрепване на бреговете, включително изграждане на стоманобетонови подпорни стени за защита от наводнения в участъка на урбанизираната територия на землището на гр. Раковски.

В концепцията общината е заложила и развитие на дуалното обучение и дейности за кариерно развитие на ученици - дейността ще обедини ПГСС - с. Белозем и „Гранд Агро“ ООД за осъществяване директно връзка между образованието и пазара на труда. Общината ще работи и по създаването на комплексни програми за десегрегация на училищата, превенция на вторичната сегрегация и против дискриминацията, както и по въвеждането на мерки за насърчаване на младежка заетост в региона - общините Раковски и Марица, както и мерки за активиране, мотивиране и включване в заетост на неактивни и безработни лица за повишаване на качеството на човешкия капитал.

Всички заинтересовани лица имат възможност да се запознаят с КИТИ и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят концепциите или да направят коментари или възражения. Те ще бъдат обобщени и предоставени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция:

  • „Подобряване на жизнената среда в община Раковски и община Марица чрез интегрирани териториални инвестиции в околна среда, здравеопазване, устойчив транспорт, икономика, образование и социални услуги“ - https://forms.gle/AQbyFXXSYiBnquAJ8

 

Утре от 10:00 часа в гр. Хисаря, зала в община Хисаря, ул. „Генерал Гурко“ 14, предстои обсъждане на концепциите:

  • „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна Гора и Средна Стара планина“ с водещ партньор - община Карлово;
  • „По пътя на Античността“ - Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион, с водещ партньор - община Пловдив.