Община Хисаря представи две концепции за икономическо и туристическо развитие на региона

Областен информационен център – Пловдив организира обществено обсъждане, на което бе представена концепция за интегрирани териториални инвестиции "По пътя на Античността" - Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион. В нея участват община Пловдив, община Стара Загора и община Хисаря.

„Ние сме общини, които имат много голям потенциал и съвместната ни работа ще има положителни резултати за всички“ - каза кметът на община Хисаря Ива Вълчева. А управителят на областния информационен център Нели Караджова допълни, че основната цел на интегрирания подход е именно създаването на концепции в партньорство между общини, публичен сектор, бизнес сектор, неправителствени организации.

Предвижда се заснемане, проектиране и извършване на консервационно-реставрационни работи на Западна и Северна крепостни порти на Античния град в гр. Хисаря, тяхното експониране и социализация, както и оформяне на художествено осветление. Другият обект, включен в концепцията е Римска семейна гробницата, в която да бъдат реставрирани стенописите и да се обособи посетителски център към гробницата. Заложено е и изграждане и оборудване на туристически информационен център до Северната крепостна порта.

За информационната обезпеченост и стимулиране интереса на различни целеви групи туристи, по проекта за общ туристически маршрут „По пътя на Античността“, ще отговаря Организацията за управление на Тракийския туристически район, които участват като партньори в концепцията. Заложено е създаването на единен електронен билет за туристическите продукти в трите общини, както и обновяване на информационно-туристическият сайт на община Хисаря с включването на нови дигитални услуги и превод на чужди езици за удобство на чуждестранните туристи.

Директорът на Археологически музей - Хисаря – доц. Д-р Димитър Маджаров оцени проекта като изключително перспективен и навременен и изрази задоволството си от факта, че след 1500 години трите града отново са се обединили. „Казвам го, защото през V-ти век има три града, които са документирани в провинция Тракия – Филипополис, Берое и Диоклецианопол“, допълни още той.

Заместник-кметът на община Карлово – Данка Зидарова-Люртова представи втората концепция - „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна Гора и Средна Стара планина“, с водещ партньор - община Карлово. В нея община Хисаря участва с дейности за консервация, реставрация и експониране на Тракийски култов център край село Старосел. Това включва и храм „Хоризонт“, местност Манастира, който също е елемент от култовия център.

 

Всички заинтересовани лица имат възможност да се запознаят с КИТИ и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят концепциите или да направят коментари или възражения. Те ще бъдат обобщени и предоставени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция:

  • „По пътя на Античността“ - Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион, с водещ партньор - община Пловдив - https://forms.gle/S1dCQ5rA2zYn21Xf6
  • „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна Гора и Средна Стара планина“, с водещ партньор - община Карлово - https://forms.gle/Ce8zqMBsXuVtZbwr7