ОБЩЕСТВЕНO ОБСЪЖДАНE НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ „РЕГИОНАЛНА ЕКОСИСТЕМА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ: ИНТЕГРИРАНИ ИНВЕСТИЦИИ ЗА ОБЩНОСТНО БЛАГОПОЛУЧИЕ“ БЕШЕ ПРОВЕДЕНО В ГРАД КОТЕЛ

На 9 април 2024 г. в залата на Общински съвет Котел се проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с вх. рег. № BG16FFPR003-2.001-0137, „Регионална Екосистема за Устойчиво Развитие: Интегрирани Инвестиции за Общностно Благополучие“, която е преминала успешно етапа на оценка за административно съответствие и допустимост. На събитието присъстваха кметът на Община Котел, Коста Каранашев, Румен Стоилов – зам. кмет на Община Котел, Христина Чолакова – председател на Общински съвет Котел, кметове на населени места от общината, общински съветници, представители на НПО, граждани.  Концепцията  бе представена от д-р Пенко Пенков – управител на МБАЛ “Хаджи Димитър“- гр. Сливен.

Водещ кандидат е СДРУЖЕНИЕ ЮГОИЗТОЧЕН РЕГИОНАЛЕН ИНОВАЦИОНЕН ЦЕНТЪР „ЗДРАВЕ” (ЮРИЦ) с партньори: Община Сливен, Община Ямбол, Община Раднево, МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ ЕООД, МБАЛ „Свети Йоан Рилски“ ООД, МЦ „Златен рог“ ЕООД, Медицински Център -1 „Раднево “ ЕООД, МЦ „Света Анна“ ЕООД, САГБАЛ „ЕВА“ ЕООД, ИНВЕСТ ГРУП Д-Р ПЕНКОВИ ООД, МБАЛ "Хаджи Димитър", „ИППМП - Д-Р ПЕНКОВА“ ЕООД, "АФФЕКТ" ООД, Хоспис Миладиноски ЕООД, "ПЕЛА ИНВЕСТ" ЕООД, МЦ Миладиноски ООД, „ЕВА – 77“ ООД, „АГППМП-МЕДИКА-2021“ ООД, "НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ХОСПИСИТЕ В БЪЛГАРИЯ".

Инвестициите, заложени в концепцията са в секторите здравеопазване, социални услуги, култура, икономика, наука, иновации и туризъм, в т.ч. инфраструктура и оборудване за масов спорт, мерки за насърчаване на туризма, мобилни кабинети в подкрепа на провеждане на информационни кампании и профилактика и оборудване на общопрактикуващи лекари с фокус върху отдалечени и труднодостъпни места, развитие и надграждане на регионален иновационен клъстер, производствени инвестиции за повишаване конкурентоспособността на предприятия и създаване на работни места, здравно-социални услуги за резидентна грижа за възрастни хора с увреждания, хоспис центрове, социални домове, модернизиране на здравна инфраструктура и създаване на нови болнични услуги, производствена инфраструктура за иновативен био продукт за здравословен живот. Концепцията третира и нуждите на редица уязвими групи.

Всички присъстващи се обединиха около полезността на предложената Концепция  и необходимостта от нейното реализиране.

Обществените обсъждания на КИТИ с водещ кандидат СДРУЖЕНИЕ ЮРИЦ „ЗДРАВЕ“ се провеждат по следния график:

  • За Община Сливен: 11.04.2024 г. от 16:00 ч. в зала Май на Община Сливен
  • За Община Твърдица: 17.04.2024 г. от 15:00 ч. в зала на Общински съвет Твърдица, пл. „Свобода“ № 1;
  • За Община Ямбол: 09.04.2024 г. от 10:30 ч. в зала на ОИЦ Ямбол, ул. Търговска № 34
  • За Община Раднево: 18.04.2024 г. от 11:00 ч. в зала на Общинска администрация Раднево

Линк към презентация на КИТИ „Регионална Екосистема за Устойчиво Развитие: Интегрирани Инвестиции за Общностно Благополучие“:

https://docs.google.com/presentation/d/1YU2HdXnWKc7DdfI3DiEniSsRx0kUKKocqg4LMPkbrRw/edit?usp=sharing

Препоръки и възражения по концепция „Регионална Екосистема за Устойчиво Развитие: Интегрирани Инвестиции за Общностно Благополучие“ могат да бъдат направени чрез онлайн анкета: https://forms.gle/avp4L5qmSet3LNtT9, както и на електронната поща на ОИЦ Сливен, който е част от Звеното за публични консултации към РСР на ЮИР: oicsliven@gmail.com, не по-късно от три работни дни след проведеното събитие.

Допълнителна информация може да бъде получена от експертите от ОИЦ – Сливен на телефон: 044/611 145.

 

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.