ОБЩИНА КАЗАНЛЪК - ВОДЕЩ ПАРТНЬОР В КОНЦЕПЦИЯ „УСТОЙЧИВ СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ ЧРЕЗ ПОДОБРЕНА ИНВЕСТИЦИОННА СРЕДА И СЪХРАНЕНА ИДЕНТИЧНОСТ НА РЕГИОНА“

В два поредни дни, на 16 и 17 април 2024 г., за обществено обсъждане бяха представени дейностите заложени в комбинирана концепция с № BG16FFPR003-2.001-0087 - „УСТОЙЧИВ СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ, ЧРЕЗ ПОДОБРЕНА ИНВЕСТИЦИОННА СРЕДА И СЪХРАНЕНА ИДЕНТИЧНОСТ НА РЕГИОНА“, с водещ партньор Община Казанлък. С планираните дейности бе запозната широката общественост в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж, на чиито територии ще бъдат реализирани инвестициите.

            Събитията бяха откривани от г-жа Радка Тилева – управител на Областен информационен център – Стара Загора, която приветстваше присъстващите официални гости, кандидати и партньори в концепцията, жители на общините и медии, за проявения интерес към реализирането на новия подход на програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., който е насочен към разрешаване на местни проблеми, и който финансира проекти за развитие и на по-малките населени места.  Тя подчерта, че подходът на интегрирани териториални инвестиции ще ни научи да работим в партньорство, което неминуемо осигурява по-висока добавена стойност на всеки един проект.

            Г-жа Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък, определи концепцията като смислена, целесъобразна и изключително полезна за средните и малки общини, които сега имаха имат възможността да обменят не само идеи, но и своя опит в разработването и управлението на проекти, финансирани с европейски средства.

            Г-жа Веселина Димитрова, Главен експерт „Стратегическо планиране“ в община Казанлък, представяше подробно дейностите в концепцията. Заложените мерки възлизат на стойност малко над 28 000 000 лв. и са оформени около 3 зони за развитие:

  • Индустриална зона, която да се развива като високо технологичен парк;
  • Създаване на регионален туристически  продукт около язовир Копринка;
  • Съхраняване и развиване на възможностите на комплекс „Бузлуджа“.

На обсъждането в Павел баня, г-жа Йордана Енева, зам.-кмет с ресор европейско финансиране, благодари от името на кмета на общината - г-н Иса Бесоолу, за това, че са получили покана да се включат в концепцията. Тя изрази своята увереност, че всички инвестиции, които ще се реализират в концепцията, ще окажат положително влияние и върху  развитието на община Павел баня. „Това е трети проект между Община Павел баня и Община Казанлък и разчитаме успешното ни партньорство да  продължи и за в бъдеще.“ - сподели г-жа Енева.

В Мъглиж, г-жа Рени Малева – Заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, стопанска политика, евроинтеграция и общинска собственост“, припомни, че сроковете за сключването на партньорските споразумение са били изключително предизвикателни, но въпреки това се радва, че са успели да се включат с дейности в концепцията. А, г-жа Мария Костова - председател на Общински съвет в Община Мъглиж изрази своята увереност, че ще успеят да създадат и други партньорства насочени в посока на повишаване на образованието и реализирането на пазара на труда.

В концепцията за развитие на Казанлък и общините партньори са заложени следните проектни идеи:

 

Инвестиции по Програма “Развитие на регионите"2021-2027 г. с дейности:

  1. Развитие на Индустриална зона - Казанлък - изграждане на техническа и инженерна инфраструктура;
  2. Модернизиране и обновяване на материалната база и на оборудването на Технически колеж - Казанлък;
  3. Ремонт и реконструкция на общински пьт SZR2070 от км. 0+000 до км 3+018, пътно кръстовище/пътен възел на републикански път 1-6 София-Бургас при км 312+000 и изграждане на велоалея от гр. Казанлък до язовир Копринка;
  4. Развитие на туристическия потенциал на язовир Копринка;
  5. Опазване и адаптация на монумент Бузлуджа;
  6. Съхранение и опазване на сградата на читалище "Светлина 1861" град Шипка;
  7. Ремонт на покрив и фасади и смяна на дограма на сградата на НЧ "Освобождение-1884", с. Шейново.

 

Инвестиции  по програма "Образование" 2021-2027 г. с дейности:

  1. Развитие на системата за дуално обучение в Община Казанлък;
  2. Приобщаващо образование и образователна интеграция на община Казанлък.

 

Инвестиции по програма " Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г. с дейности:

  1. Обучения за повишаване квалификацията, уменията и компетентностите на заетите спрямо нуждите на бизнеса;
  2. Дейности на община Казанлък за подкрепа в областта на социалното включване и достъп до здравеопазване на деца в нужда и техните семейства;
  3. Подобряване достъпа до заетост в Община Казанлък.

 

Всеки желаещ да подкрепи предвидените дейности може да го направи, като попълни приложената анкета, в срок до 22 април 2024 г. или изпрати своя коментар на e-mail: oic.stz@gmail.com.

 

•          Линк към онлайн анкета:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_INNO1DrJFWYyRYJGpFCFFlHl98S_Kvkx2e_cz4CKpkuoA/viewform?usp=sharing

 


Областен Информационен Център – Стара Загора

тел.: 042/603 526

e-mail: oic.stz@gmail.com;

адрес:гр. Стара Загора, бул. „Митрополит Методи Кусев“ 9;

web: www.eufunds.bg

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз.