ОИЦ-ВАРНА ВДЪХНОВИ „МЕНИДЖЪРИ ЗА ЕДИН ДЕН“ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ

Повече от 30 ученици и студенти се включиха в инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Мениджър за един ден“ като заеха позициите на управител и експерти в Областния информационен център-Варна. Интерес към събитието проявиха както младежи от цяла Варненска област, така и от други български градове.

Освен че се запознаха с дейността и услугите, които предоставя центърът, те влязоха в ролите на експерт „Комуникация и информация“, експерт „Логистика и информация“ и експерт „Информационно обслужване и услуги“. Начело на ОИЦ-Варна за един ден застанаха седем ученици.

Младите хора проявиха интерес към спецификата на работа на всяка една от позициите в центъра и отправиха въпроси, сред които по какъв начин се набира информация за реализирани проекти, какво представлява социалното предприемачество и др. Управителят на ОИЦ-Варна Виктория Николова обясни на „мениджърите за един ден“ какви са възможностите за ученици и студенти, които дават европейските програми.

„Като участник в Програмата за училища посланици на Европейския парламент проявих интерес към инициативата „Мениджър за един ден“ и избрах да се регистрирам за позиция в Областния информационен център-Варна. Получих много интересна информация за динамичната му работа и възможностите за европейско финансиране. Беше ми полезно“, сподели Мария Зотева - дванадесетокласничка от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград.

Александра Господинова от СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище разказа, че е била провокирана да се включи в инициативата от свои приятели, които са участвали в европейски програми.

„Имам намерение да уча администрация и мениджмънт, затова ОИЦ-Варна привлече вниманието ми. Смятам, че ще ми помогне да се ориентирам по-добре“, заяви ученичката.

В края на срещата младите хора изявиха желание да се включат в доброволчески стажове в ОИЦ-Варна следващото лято. Всички те получиха сертификати за участието си в „Мениджър за един ден“.

Най-утвърдената програма за първоначално кариерно ориентиране е насочена към ученици и студенти на възраст между 16 и 23 г. Провежда се ежегодно в около 100 държави по света. Инициативата е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнеса. Реализирайки на практика своята социална отговорност, домакините потапят своите „мениджъри за един ден“ в работното си ежедневие, показват им как функционира техният сектор отвътре и ги вдъхновяват да открият своето професионално призвание.

18-то издание на „Мениджър за един ден“ се проведе под надслов „Вдъхнови бъдещето“.

 

Областен Информационен Център – Варна

тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg

адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/

web: www.eufunds.bg, www.varna.bg

група във FB: Областен информационен център - Варна