Новини от ОИЦ - Габрово

На 21, 22 и 23 юли 2020 г. Областен информационен център – Габрово проведе изнесени приемни в общините Трявна, Дряново и Севлиево. Разположеният на централни места в градовете открит щанд привлече множество посетители, които получиха информация за актуалните и предстоящи възможности за финансиране с европейски средства.

С избирането на финалистите, приключи първият етап на #GabrovoHackathon. Напред в състезанието продължават отборите CultureSquad, EcoCultura, GabrovoIsTheBest, GuardNet, KELVIN и Komitet.bg.

Отбор CultureSquad с участници Станислав Илиев, Юлиана Трифонова и Александър Попов, разработва мобилно приложение по предизвикателството Туризъм@Габрово, което ще предоставя синтезирана информация за всички туристически обекти на територията на Габрово, като ги представя в различни категории и освен традиционната информация, предлага рейтинг и класация на най-посещаваните обекти.

„Очакваме в следващите три до шест месеца ситуацията да се нормализира, икономиката и потреблението да се завърнат към предкризисните си нива, а тенденциите към дигитализиране и IT култура на българския бизнес, отново да са актуални.“ – това заяви икономистът Георги Стоев на събитието "Габрово след COVID-19", организирано от Областен информационен център – Габрово и Фондация „Бауерзакс“ на 16 юли 2020 г. в Община Габрово.

Състезанието #GabrovoHackathon стартира с официална онлайн сесия, в която се включиха участници, ментори, жури и партньори. Инициативата се организира от Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и Innovation Starter в рамките на добилия вече популярност и престиж Gabrovo Innovation Camp.

Книгите, предоставени от фондация „Бауерзакс“ вече пристигнаха в Областния информационен център – Габрово. По лавиците на новата „Икономическа библиотека“ можете да откриете, както класически автори от сферата на икономиката, носители на Нобелова награда за принос в икономиката, така и съвременници оказали силно влияние в развитието на икономическата теория. Някои от творбите са в оригинал на английски език, други са преведени и издадени от български издателства.

Създаването на икономическа библиотека е новата съвместна инициатива на Фондация „Бауерзакс“, Община Габрово и Областен информационен център – Габрово.

Библиотеката ще съдържа над 350 съвременни и класически заглавия, голяма част от които в оригинал на английски език. Новата придобивка в града ни ще бъде отворена към всички, които искат да подобрят знанията си в икономическата теория и разработването на успешни проекти, включително и студенти и ученици с интереси в сферата.

Областен информационен център – Габрово, съвместно с Община Габрово и Иновейшън Стартър Бокс организират #GabrovoHackathon. Регистрацията за него започва днес - 10 юни, и ще продължи до 9 юли 2020 г. В хакатона, който ще приключи на 12 септември 2020 година, могат да участват отбори от 2 до 5 физически лица от цялата страна, без ограничения във възрастта. Голямата награда, която ще получи отборът победител е 10 000 лева. Наградата е осигурена от Община Габрово и габровските фирми Стемо ООД, Сиентиа АД и Графиксофт ООД.

ОИЦ – Габрово подкрепя Община Габрово в реализацията на онлайн анкетно проучване за планиране на бъдещото развитие на Габрово и региона. 

Анкетата е разработена съвместно с Института за пазарна икономика и адресирана към местния бизнес. Получените резултати ще бъдат използвани за планиране на мерки и инициативи в подкрепа на икономиката през новия програмен период 2021-2027.  

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ обявява прием по мярка 4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“. Процедурата се обявява в рамките на прилагане на стратегия за Водено от общностите местно развитие, финансирана от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Размера на безвъзмездната финансова помощ по приема е 300 000,00 лева.