Новини от ОИЦ - Габрово

„Културният продукт на Габрово е изключително ценен не защото е уникален, а защото е много богат и разнообразен. Преминахме през доста предизвикателства и днес можем да се поздравим. Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата.

Община Трявна продължава предоставянето на почасови интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда и доставки по домовете на хранителни продукти и такива от първа необходимост. Обгрижват се възрастни хора в невъзможност за самообслужване, както и лица с увреждания.

На 8 април 2024 г. в залата на Община Велико Търново се проведе информационен ден по процедура BG16RFPR001-1.001 "Разработване на иновации в предприятията". Събитието беше организирано от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа.

Експертите от Областен информационен център – Габрово се включиха в срещата с информация за местния контекст и необходимите ресурси за развитието на иновационната екосистема в региона.

На 22 март 2024 година в Дряново се проведе публично обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с входящ номер BG16FFPR003-2.001-0100, Регионалнен туристически продукт "Антично наследство и съвремие" на общините Трявна, Дряново и Габрово.

В обсъждането участие взеха заместник-кметът на Община Дряново, г-жа Диляна Джеджева, експерти по териториално и устойчиво развитие, представители на неправителствени организации и други заинтересовани страни.

На 21 март 2024 година в Трявна се проведе публично обсъждане на Концепцията за интегрирани териотирални инвестиции (КИТИ) с входящ номер BG16FFPR003-2.001-0100, Регионален туристически продукт "Антично наследство и съвремие" на общините Трявна, Дряново и Габрово.

На събитието присъстваха ръководни лица от общинската администрация, общински съветници, експерти по териториално и устойчиво развитие, представители на туристическите информационни центрове в Трявна и Габрово, медии и други заинтересовани страни.

На 20 март 2024 г. бяха официално открити обновената сграда на Районно полицейско управление в Севлиево и жилищният блок №4 в ж.к. „Митко Палаузов“. Лентата беше прерязана от кмета д-р Иван Иванов и директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Илиян Иванов. Сред гостите на церемонията бяха зам.-кметът на Община Севлиево Невена Тодорова, зам.-директорът на ОДМВР Цветан Петков, началникът на Районно управление – Севлиево, главен инспектор Красимир Колев, главен инспектор Цветомир Цонков, представители на ОИЦ-Габрово, екипът за управление на проекта и фирмите-изпълнители.

На 19 март 2024 г. в зала № 300 на Община Севлиево се проведоха публични консултации относно Концепцията за интегрирано териториално развитие (КИТИ) с вх. рег.№ BG16FFPR003-2.001-0111 „Севлиево юг - ревитализация на зона за устойчиво обитаване и туризъм в планинската част на община Севлиево“.

В обсъждането участваха д-р Иван Иванов, кмет на Община Севлиево, общински съветници, представители на местната общност, експерти по териториално и устойчиво развитие от общинската администрация, представители на медиите и други заинтересовани лица.

На 11 март 2023 г., в зала Ритуална на Община Габрово екипът на Областен информационен център – Габрово, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) за Северен централен регион за планиране (СЦР) проведе обществени обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с водещ партньор Община Габрово. Участие в срещите взеха представители на ръководството и експертния състав на Община Габрово, на други публични организации, бизнес, граждани и неправителствени организации.

На 11 март 2024 г., екипът на Областен информационен център – Габрово (ОИЦ-Габрово), като част от Звеното за публични консултации към РСР на Северен централен район проведе публично обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции № BG16FFPR003-2.001-0005 „Образование-наука-бизнес в подкрепа на дуалното техническо образование в община Габрово с водещ кандидат Професионална техническа гимназия „Д-р Н.Василиади“, гр. Габрово.

В периода от 11 до 22 март 2024 г. Областен информационен център (ОИЦ) - Габрово ще организира и проведе публични консултации с широката общественост относно преминалите административно съответствие и допустимост (АСД) концепции за интегрирано териториално развитие (КИТИ) от област Габрово.