ОТКРИВАНЕ НА СПОРТНА ЗАЛА ВЪВ ВРАЦА

На 31.05.2022 г. гражданите във Враца станаха свидетили на официалната церемония по откриване на спортна зала в СУ „Христо Ботев“. Церемонията бе открита от директора на училището Виктор Кръстев, който след това преряза лентата заедно с вицепрезидентът на република България Илияна Йотова, министърът на образованието Николай Денков, областният управител на Враца Стефан Красимиров и кметът на града Калин Каменов.

   Многофункционалното спортно бижу е финансирано по проект на ОП Региони в растеж с процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Враца“. Бенефициент на проекта е Община Враца.

Проект „Реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на образователни институции“  е на обща стойност 6 264 836.82 лв. с роцент на съфинансиране от ЕС 85.00 % с дейности за няколко образователни институции. Финансовата стойност за дейност „Изграждане на Спортна зала на СОУ "Христо Ботев" е 1 512 649.67 лв., тя разполага с 350 места на трибуните, две игрища с модерната настилка, която предпазва от травми спортистите. Размерите на едното игрище позволяват провеждането на национални спортни турнири и първенства по волейбол, баскетбол, тенис на маса, борба и други спортове, модерна вентилационна и отоплителна система ще обгрижва комфорта на спортуващи и посетители.

Изградената Спортна зала е на място, където преди са били игрища и засяга незначителна част от двора на имота. Сградата е със стегнат, лаконичен обем и съвременен дизайн. Архитектурният образ е с изчистен детайл и пропорции. При оформянето му целенасочено е използван по – едър детайл и цветове, кореспондиращи с архитектурната визия на разположената в близост училищна сграда. Сградата е едноетажна, без сутерен. Има три входа – един главен от северозапад (ул. „Кр. Българията”), един евакуационен от североизток (ул. Мито Бояджиев) и един служебен от юг. Сградата е разделена основно на две функционални зони – спортната зала и зона за достъп и обслужване. Спортната зала е разделена на две игрища – едно за официални срещи и едно помощно игрище. Зоната за достъп и обслужване е разделена с отделни входове на две подзони – едната за ученици, учители, служители и играчи, а другата за зрители.