Стартира информационната кампания „Враца – проход към зелено бъдеще“, част от комуникационната инициатива „Европа в моя регион“

На 18 юли 2022 г. във Враца бе даден старт на кампанията „Европа в моя регион".
 
През последните години във Враца се извършват поредица от промени, чиято цел е цялостното подобряване на качеството на живота в града и региона - от реновирането и санирането на редица училища, детски градини и жилищни сгради до пълното електрифициране на градския транспорт в града. С цялостната подмяна на автопарка, Враца се превърна в първия град в България с напълно чист и екосъобразен транспорт. Благодарение на тези промени местното население вече може да се наслаждава на по-чист въздух, да намали битовото си потребление и да подсигури качеството на образование на децата си.
Осъществени с подкрепата на Община Враца и Европейския съюз, тези постижения са представени на вниманието на гражданите по време на едномесечна (15 юли - 15 август 2022 г.) информационна кампания под мотото „Враца - проход към зелено бъдеще“. Тя е част от съвместната комуникационна инициатива „Европа в моя регион“, която представя дейностите на Европейския съюз за регионите в цяла Европа. Инвестициите в пълното електрифициране на градския транспорт в града, реновирането и санирането на учебните заведения – училища и детски градини, както и на 15 жилищни сгради, надвишават 40 милиона лева. Участващите регионални и европейски партньори представиха по-подробно тези постижения по време на пресконференция на 18 юли на площад „Суми“.
 
На местното население са предложени и редица обществени инициативи:
 
Ден на безплатния градски транспорт във Враца е обявен на 18-ти юли, като всички пътници могат да използват превозните средства неограничено и напълно безплатно. Целта на активността е да покаже нагледно ползите от използването на градския транспорт, спрямо личния автомобил, имайки предвид бързината, удобството и достъпността на услугата. Началото на „Ден на безплатния градски транспорт“ във Враца бе обявено от Калин Каменов, кмет на Община Враца, Бойко Благоев - ръководител отдел „Комуникации“ в Представителството на Европейската комисия в България, Николина Троянович, звено „България, Хърватия и Словения“, ГД „Регионална политика“ към Европейската комисия, Цветана Иванова, Областен информационен център – Враца, Виктория Начева, управител на „Тролейбусен транспорт - Враца“ ЕООД, както и от местния инфлуенсър Радостин Кузманов.
 
На същия ден стартира и инициатива в 4 детски градини, реновирани и санирани по европейски програми  - „Европейчета”, „Дъга”, „Зора” и „Знаме на мира”. В тях се провеждат интерактивни работилници, чиято цел е да образоват децата в ранна възраст за това колко важна е чистата околната среда и каква е ролята на Европейския съюз за развитието на регионите в страната. Работилниците ще бъдат водени от известната YouTube влогърка, млада майка и художничка – Анна Гуркова, която е родом от град Враца.