УЧИЛИЩА И РАБОТОДАТЕЛИ ПРЕДСТАВИХА ПОСТИГНАТОТО ПО ПРОЕКТА ЗА ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ, ФИНАНСИРАН ПО ОП НОИР

Областният информационен център – Русе взе участие в информационно събитие за популяризиране на ефектите от изпълнението на проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“  по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (НОИР).

В конферентната зала на хотел „Дунав“ пред родители на кандидат- гимназисти и представители на обществеността Полина Златарска, експерт в МОН, представи проекта, чийто конкретен бенефициент е министерството. По него над 24 млн. лева се инвестират в дуалния модел:   за повишаване на квалификацията и компетентностите на учителите по професионална подготовка, за обучение на учители- методици;  за закупуване на оборудване и материали, вкл. симулационни системи,  работни и предпазни облекла; разработване и закупуване на учебни помагала и пособия; подкрепа за пробно стажуване;  осигуряване и обучение на наставници в партньорските предприятия и възнагражденията им; популяризиране на дуалната система. Златарска обясни, че 7 години след началото на тази система в МОН подготвят изменения на Закона за професионалното образование с цел подобряване на дуалния модел.  

По време на срещата 6 професионални гимназии в Русе и едно средно училище с професионални паралелки представиха своите дуални специалности, постиженията на учениците си и обновената си материална  база. От своя страна за ефекта от дуалната система говориха и работодатели, партньори на част от представените училища. Дуалната система повишава уменията и компетентностите на учениците и ги подготвя веднага след завършване на образованието си да се интегрират в работната среда, създава трудови навици на младежите, а работодателите получават възможност за подбор на квалифицирани кадри. Създаването на условия за финансова подкрепа на учениците по време на образованието им в 11 и 12 клас има и социален ефект, като увеличава мотивацията им и/ или елиминира причината за отпадането им от училище.

В дневния ред на форума се включи и управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова. Тя запозна аудиторията с дейността на центъра, като акцентира върху ангажимента на експертите да популяризират успешни проекти, финансирани с европейски средства. „Подкрепа за дуалната система на обучение“ заслужава да бъде презентиран и от нас и за целта предвиждаме да организираме специално събитие, съобщи Аврамова.

 

ОИЦ – Русе е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Областен информационен център - Русе

Доходно здание

пл. "Свобода" 4

тел. 082/ 506 899

мейл: oic_ruse@abv.bg

http://eufunds.bg/bg/oicnews/0/20