ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА АНАЕРОБНА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА БИОРАЗГРАДИМИ ОТПАДЪЦИ В РУСЕ ПО ОПОС 2014- 2020

      С първа копка официално бе даден старт на строителството на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци в Русе. Съоръжението ще бъде реализирано по проект, финансиран от ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 по приоритетна ос „Отпадъци“. Водещ бенефициент е Община Русе , а партньори са общините Сливо поле, Иваново, Тутракан, Ветово, които са членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

      По проекта освен че ще бъде изградена и въведена в експлоатация анаеробната инсталация, ще бъде осигурено и разделно събирана на биогразградимите отпадъци от териториите на изброените членове на РСУО-Русе. Целта е да се създаде допълнителен капацитет за рециклирането им и да се постигне намаляване на общото количество депонирани отпадъци, в съответствия с целите на ОПОС 2014-2020 г.

      След изграждането ѝ инсталацията ще позволява безкислородното третиране на биоразградими отпадъци, от които впоследствие се получава компост, както и метан за електропроизводство и топлинна енергия.

      „Благодаря на целия екип на проекта, на фирмата-изпълнител, проектантите и надзора, за доброто сътрудничество до момента. Вярвам, че ще продължим успешно съвместните си усилия, защото проектът е изключително важен за Община Русе и за останалите членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците”, отбеляза зам.-кметът и ръководител на проекта Димитър Недев. Освен него на церемонията присъстваха зам.-кметът по строителството Магдалина Илиева, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, кметовете на общините Иваново и Сливо поле, представители на РИОСВ Русе, проектантският екип, строителният надзор, ОИЦ-Русе.

      Русенската инсталация ще е едва третата за България анаеробна инсталация. Чрез нея местната власт се стреми да подобри управлението на отпадъците в Русе и да смекчи вредното им въздействие върху климата.

      Общият бюджет  на проекта е 34 383 754, 21 лв., като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 21 806 615, 64 лв., а от националния бюджет 3 848 226, 30 лв. Собственият принос на сдружението е 3 045 059, 57 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември 2023 г.