ОИЦ-РУСЕ ЗАПОЗНА ВЕТОВЧАНИ С ИГРП 2023 НА НОВИТЕ ПРОГРАМИ

Областният информационен център – Русе продължава информационната си обиколка в областта и през тази седмица. Днес екипът на центъра представи индикативните годишни работни програми за 2023 г., съфинансирани от Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ) 2021 – 2027 във Ветово.

Пред общински служители, представители на неправителствения сектор, читалища, земеделски производители експертът Габриела Стефанова говори за възможностите, които ПРСР 2014 – 2020 предоставя за развитие на неземеделски дейности  в селските райони.  20 млн. евро е общият бюджет на подмярката 6.4, по която могат да кандидатстват за до 50 % безвъзмедна финансова помощ земеделски стопани или микро предприятия, регистрирани като ЕТ или ЮЛ по Търговския закон, Закона за кооперациите или физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Инвестициите ще подпомагат малки производствени предприятия, услуги в различни сектори, занаяти. Очаква се подмярката да бъде отворена за кандидатстване през май т.г.

Стефанова насочи вниманието на присъстващите към процедурите по програмите „Развитие на човешките ресурси“,  „Морско дело, рибарство и аквакултури“, „Околна среда“, по които общини, НПО, доставчици на социални услуги могат да кандидатстват. Акцентира върху  процедурата „ Утвърждаване на интеркултурното  образование, чрез култура, наука и спорт“ по програма „Образование“, по която допустими кандидати са общини и неправителствени организации с доказан опит и експертиза в социалната и/или образователна интеграция на уязвими групи.  Тези инвестиции ще допринесат за разширяване на кръгозора на децата, за формиране у тях на отношение към литература, изкуство, наука и спорт. В тази връзка са допустими занимания по интереси в училища и детски градини, дори такива, в които няма концентрация на деца от уязвимите групи, екскурзии, „зелени“ училища, посещения на музеи, галерии, театър, концерти, библиотеки, срещи с писатели и други изявени личности.

Освен с индикативните програми за 2023 г. участниците в срещата бяха запознати и с успешни проекти, финансирани по различни програми през изтеклия програмен период. Управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова обърна внимание на резултатите от инвестициите в община Ветово и насърчи заинтересованите страни да търсят достоверна и актуална информация за европейското финансиране чрез ОИЦ.

В края на миналата седмица информационна среща за ИГРП 2023 г на новите програми беше проведена и в заседателната зала на Община Бяла. Там също имаше интерес към споменатите процедури. Освен това имаше и представители на бизнеса, които проявяват интерес към Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и в частност към подкрепата за семейни фирми.

Навсякъде участниците в срещите получават рекламни и информационни материали, подготвени от центъра.