МЕЖДУНАРОДЕН УЪРКШОП „ДИВЕРСИФИЦИРАНЕ НА КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОННИ УСЛУГИ И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИКИ“

На 24 април 2023г., в конферентната зала на комплекс „Чайка“ гр. Враца се проведе международен уъркшоп на тема: “Диверсифициране на културно-информационни услуги и устойчиво развитие на публики“  финансиран по проект BGCULTURE-2.001-0056 “Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“. Програма PA 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ по Финансовия механизъм на Европейското икономично пространство 2014-2021 г. Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуство и култура“ на стойност  283 336 лева, с продължителност: 20 месеца.

     Проектът „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия” има за цел да обедини усилията на Регионалните библиотеки „Михалаки Георгиев” – Видин като бенефициент и партньора Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в мисията за създаване на иновативна и атрактивна форма за достъп до култура и изкуство на открито.

   В рамките на форума бяха представени нови културно-информационни продукти „Пътуваща сцена – и на припек и на сенка“, дигитална платформа и библиобус. Бяха проведени модули за внедряването на нови технологии в областта на библиотечните практики и привличане на нови публики, които се изразяват в развитието на изкуствения интелект. В следващите два дни библиотекари от Враца и Видин и техни колеги от Норвегия ще дискутират начините за създаване на иновативни и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито, също така ще бъде подписан документ за сътрудничество между експерти в изпълнението на стратегия за устойчиво привличане на публика чрез иновативни съвременни библиотечни услуги и достъп до култура. Участниците в международния уъркшоп от Норвегия ще запознаят останалите с добри практики и дейности, които се прилагат успешно в норвежките библиотеки.