ОИЦ-РУСЕ ПРЕДСТАВИ ПРОЦЕДУРАТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ С КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

        Северен централен регион да стане бързо и устойчиво развиващ се европейски регион, интегрална част от Дунавското пространство, където младите хора виждат своето бъдеще и личностна реализация. Това ще се случи чрез използване на местните потенциали в сътрудничество между институциите, работещи на различни нива на управление, и останалите заинтересовани страни – основа на новия Интегриран териториален подход, който ще се прилага по програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027 с участието на още  5 програми с по 10 % от своя финансов ресурс: „Развитие на човешките ресурси“, „Научни изследвания, иновации, дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Иновации и конкурентоспособност в предприятията“ и „Околна среда“.

        Това обясни управителят на Областния информационен център – Русе Диана Аврамова на организираната от екипа на центъра информационна среща в зала 1 на Областна администрация, посветена на откритата за кандидатстване процедура „Единни указания за кандидатстване с Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ). В събитието се включи и  Вида Влайкова, началник отдел "Северен централен район“ към ГД "СППРР" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

        За заинтересованите представители на общини, държавни институции, здравни заведения, училища, неправителствени организации бе изяснена същността на интегрирания подход, на концепциите за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), както и кои са потенциалните бенефициенти и партньори, видовете концепции и тяхната приоритизация, етапите на подбор и одобрение. Специален фокус в презентацията бяха териториалният обхват и допустимите дейности съгласно финансиращите програми. Аврамова подчерта, че за 10-те големи общини от приоритет 1  на водещата програма „Развитие на регионите“ (ПРР) 30 % от ресурса е заделен за участие в ИТИ, докато по приоритет 2 на програмата целият ресурс е на разположение на 40-те средни и по-малки градски общини за участие в ИТИ. Сред 40-те нито една от общините в нашата област не попада, защото Русе е в списъка с 10-те големи общини, докато останалите 7 са селски общини. Те обаче не са изключени от подхода ИТИ и също могат да участват с концепции при определени условия, съгласно специфичните изисквания по програмите. Специфичните изисквания по 6-те програми, които ще финансират КИТИ, са от изключителна важност, защото концепции, които не са съобразени с тях, ще бъдат отхвърлени. Затова Аврамова отдели специално внимание на допустимите мерки и бенефициенти по всяка една от тях. Например инвестиции в здравна инфраструктура и апаратура по ПРР ще се подкрепят, когато става дума за превенция, профилактика, ранна диагностика. По същата програма училищата ще могат да кандидатстват за  образователната инфраструктура задължително в комбинация с „меки“ мерки. По програма „Образование“  ще се финансират проекти за ограмотяване на възрастни, мерки за десегрегация и дуално обучение в професионалните гимназии. Програмата за научни изследвания ще финансира само иновационни клъстери с минимум 3 години дейност, които са разпознаваеми на национално и европейско ниво. Всички детайли за допустимите мерки и бенефициенти на различните програми са изяснени в раздел „Раздел II – специфични изисквания и правила по програмите».

        Управителят на ОИЦ обърна внимание на участниците в срещата и на факта, че по настоящата процедура  ще се осъществи само подбор и одобряване на КИТИ. За финансиране на мерките, заложени в одобрените концепции, бенефициентите ще бъдат поканени да кандидатстват за финансиране по други процедури на съответните програми. «Всички управляващи органи на 6-те програми, които ще подкрепят КИТИ, имат готовност веднага след приоритизиране на концепциите да обявят покани за кандидатстване с проектни предложения по заложените мерки. По тях кандидатите ще са конкретни бенефициенти и конкурентният принцип няма да се прилага», добави Вида Влайкова.

        По време на информационното събитие участниците имаха възможност да задават въпроси и да се запознаят с ролята на Регионалните съвети за развитие от ниво 2 и експертите на ОИЦ  в него при процеса на подбор и одобрение на концепциите. Управителят на центъра обясни, че самата информационна среща е свързана с една от задачите на неговите експерти, като членове на звеното по медиация  към Регионалния съвет за развитие на СЦР.