Актуалните възможности за финансиране и растеж на иновативни компании бяха обсъдени на конференция в Русе

Русенска търговско-индустриална камара в партньорство с Областен информационен център – Русе организира конференция на тема „Иновации и растеж: Откриване на нови пътища към финансиране“. Събитието събра представители на местния бизнес, сред които мениджъри и специалисти, търсещи възможности за финансиране и подкрепа за своите иновационни проекти и бизнеси. Конференцията бе част от дейностите по проект „Gazelle – orGAniZing accELaration for high-potentiaL innovativE SMEs”, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Балкани-Средиземно море.

Присъстващите бяха запознати с основните дейности на Центъра за подпомагане на иновативни компании към Русенска търговско-индустриална камара. Той е създаден по проект „Gazelle” и е част от новосформираната Балкано - средиземноморска мрежа за бизнес подкрепа. В програмата на събитието беше включено представяне на конкретни възможности за финансиране на МСП и на техните идеи за развитие.

Управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова запозна аудиторията с условията за кандидатстване по две процедури на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, минали през обществено обсъждане: „Разработване на иновации в предприятията“ и „Внедряване на иновации в предприятията“.  Аврамова обърна внимание и на възможността до края на годината да бъде отворена процедура, която да насърчи технологичното развитие на семейни фирми, творчески индустрии и  занаяти. Представи индикативната годишна работна програма (ИГРП) 2023 на програмата „Развитие на човешките ресурси“ , като насочи вниманието към процедурите, свързани с адаптирането на работната среда, заетостта и стимулиране на социалното предприемачество и повишаване на квалификацията и уменията на работещите. Специален фокус на презентацията й бяха интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) : какво представляват; механизмът, по който се осъществяват;  как бизнесът може да участва  и кои са другите допустими бенефициенти, респективно партньори. Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) има отворена до 3 октомври процедура за подкрепа на преминаване към кръгова икономика, посочи управителят на ОИЦ- Русе.

Присъстващите бяха запознати и с продуктите и инструментите за финансиране на иновационното развитие и растежа на предприятията, предлагани от Българска банка за развитие, както и с възможностите за кандидатстване по програмата за устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE.