СТАРТИРА ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ ЗА БОРБА С ЕФЕКТА НА „ТОПЛИННИЯ ОСТРОВ“ В РУСЕ

С официална церемония днес бе даден старт на иновативен проект, свързан с изграждането на зона за борба с ефекта на „топлинния остров“. Тя се намира в района на пешеходния подлез на бул. „Цар Освободител“, в близост до спортната зала "Арена Русе" в Русе.

 Комбинираните мерки, които ще бъдат изпълнени, включват намаляване на площта на нагряване чрез вертикално озеленяване на подлеза, премахване на част от павираната настилка и подмяната й с тревна фуга, естествено и изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация на вода, изграждане на поливна система и питеен фонтан и други.

След изпълнението на предвидените мерки ще се понижат температурите в района на подлеза на бул. „Цар Освободител“ и мястото ще се трансформира от обект за транзитно преминаване в зона за отдих и социализация.

Дейностите се осъществяват по  проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“  на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 (ЕИП). Освен Община Русе в проекта участват още 9 партньори: Националният доверителен екофонд (НДЕФ), Норвежката асоциация на регионалните и местните власти (KS), общините Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Столична община и Стара Загора.

Проектът стартира през 2021 г., като общата му стойност е 518 470 лв. с ДДС, безвъзмездната помощ  е 100 %. Изпълнението следва да приключи не по-късно от 30 април 2024 г.

На символичната първа копка присъстваха зам.-кметът Магдалина Илиева, Ивайло Кадишев, директор  на общинска дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи", екипът по проекта, представители на строителния и проектантския екипи, представители на медиите и ОИЦ-Русе.