17 КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ИНВЕСТИЦИИ В СЕВЕРОЗАПАДА ПРЕМИНАХА ПРОВЕРКАТА ЗА ДОПУСТИМОСТ

Интегрираният териториален подход при инвестирането на средства от европейските фондове ще бъде приложен за първи път в България през програмния период 2021 - 2027 г. като част от усилията за намаляване на различията между регионите.

21 концепции за интегрирани териториални инвестиции в Северозападния регион са били подадени в рамките на първата покана за кандидатстване. 17 от тях преминават успешно проверката за административно съответствие и допустимост - 14 комбинирани.

Общият размер на финансовия принос от програмите, предвиден за изпълнението на отделните дейности, включени в концепциите, възлиза на малко над половин милиард лева. За осъществяване на проектните си идеи по Програмата за развитие на регионите кандидатите са заложили 487 млн. лева. Четири от концепциите включват дейности, финансирани от Програмата за развитие на човешките ресурси - за 2,5 млн. лева общо. Подкрепа от Програма "Образование" в размер на над 2 639 675 лв. планират осем концепции, а шест предвиждат финансов ресурс от над 33 млн. лв. от Програма "Околна среда". 

Подборът продължава с обществено обсъждане на предложените идеи, организирано от звената за публични консултации, част от Областните информационни центрове.