ОБЩИНА ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ СИ ПАРТНИРА С ДОЛНИ ДЪБНИК И ГУЛЯНЦИ ЗА РАЗВИТИЕ НА МЕСТНИЯ ПОТЕНЦИАЛ

Община Долна Митрополия е разработила заедно с Община Долни Дъбник и Община Гулянци, с многопрофилната болница за активно лечение в Гулянци, с Възпитателно училище интернат „Христо Ботев“ в с. Подем, със СУ „Евлоги Георгиев“ в Тръстеник, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Горна Митрополия и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия концепция за интегрирани териториални инвестиции, с които да подкрепи развитието на местния потенциал.

Дейностите обхващат различни сектори – образование, здравеопазване, туризъм, превенция на рискове от природен характер и енергийна ефективност. Индикативният бюджет, необходим за реализирането им, възлиза на над 17 млн. лв. При успешно преминаване през процедурата на кандидатстване средствата ще бъдат осигурени от три програми: почти 12 млн. лв. от Програма "Развитие на регионите", над 4,5 млн. лв. от Програма "Околна среда" и 382 000 лв. от Програма "Образование".

На територията на община Долна Митрополия концепцията предвижда изграждане на посетителски център в с. Байкал за популяризиране и развитие на културното и природното наследство, укрепване на активни свлачища в с. Божурица и с. Ореховица, дългосрочни мерки за равен достъп, качествено образование, личностно развитие и социална адаптация на възпитаниците на училището интернат „Христо Ботев“ в с. Подем и на учениците от училищата в Тръстеник и в Горна Митрополия, както и мерки за енергийна ефективност в студентското общежитие на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

На територията на община Гулянци също се планират дейности, за да се съхрани и популяризира културно-историческото наследство - разработване на посетителски център с музей „Улпия Ескус“ в с. Гиген. Средства са поискани за укрепване на свлачище в с. Сомовит и за закупуване на апаратура за ранна диагностика и превенция на сърдечносъдови заболявания за болницата в Гулянци и за организиране на безплатни профилактични прегледи за живеещите в общината.

Кампании за профилактични здравни мерки са заложени за жителите на територията на община Долни Дъбник, където ще се инвестира и в реставриране, обновяване и развитие в музей на открито на парк „Ген. Лавров”.

Всяко заинтересовано лице или страна, може да се запознае подробно с планираните дейности от презентацията (по-долу),

да направи препоръки или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Плевен oic_pleven@abv.bg (не по-късно от три дни след общественото обсъждане),

да подкрепи или възрази срещу концепцията, попълвайки анкета онлайн на https://forms.gle/q8JL6G7nsd5Ung8s6, и

да се включи в събитията за обществено обсъждане при следния график:

20.02.2024      от 14:00   Долни Дъбник         в НЧ "Илия Бешков"

22.02.2024      от 13:30   Долна Митрополия в салон в Общинската администрация

26.02.2024      от 11:00   Гулянци                    в Конферентната зала