В ПЛЕВЕН РАБОТОДАТЕЛИ И РОДИТЕЛИ ПОДКРЕПИХА ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

Общественото обсъждане на концепцията на Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен „Развитие на дуалната система за обучение“ събра на 21 февруари представители на всички заинтересовани страни – ученици, учители, работодатели и родители. Гост на събитието бе заместник-кметът на Община Плевен с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“ Елина Димитрова, която в приветствието си подчерта, че училището е първото в област Плевен, което започва да предлага обучение в дуална система. Началото е поставено през 2016 г. по проект „Домино“ в рамките на българо-швейцарската програма за сътрудничество и продължава с активно участие в проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“, съфинансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Инж. Емил Тодоров, заместник-директор на гимназията, представи целите на концепцията и решенията, които предлага. Предвидените дейности са насочени в три направления, за да обхванат всички участници и заинтересовани страни в процеса. Включването на ученици от първи гимназиален етап в дуалната система чрез допълнителна професионална подготовка и пробно стажуване, подобряване на компетентностите на преподавателите по професионална подготовка, насочени към изискванията на цифровата и на зелената икономика, и придобиването на педагогически и методически умения от представители на работодателите ще повишат обвързаността и съответствието на професионалното образование и обучение с пазара на труда. Според инж. Тодоров обучаемите в дуалната система получават по-добри практически умения и трудови навици, стават не само конкурентоспособни, но и самостоятелни и отговорни личности, имат по-голям шанс да намерят подходяща работа в родното си място. Участието на работодателите в предоставянето на места за стаж в дуални форми на обучение е сериозно предизвикателство, което ще намери подкрепа чрез изпълнение на концепцията.

Върху необходимостта от подпомагане развитието на дуалното обучение насочи вниманието и Калинка Кирилова, старши експерт в Регионалното управление на образованието в Плевен, което е и партньор в концепцията.

Въпросите на участниците в общественото обсъждане бяха свързани с разширяването на обхвата на учениците, с някои законови изисквания, с осигуряването на безопасни условия на труд. Представители на работодателите споделиха досегашния си опит като дългогодишни партньори на гимназията и заявиха подкрепата си за финансиране на планираните в концепцията дейности. Според тях дуалната система създава  устойчиви механизми и възможности за подбор на работници, доказали умения в реална работна среда. Сътрудничеството им с училището е възможност да влияят пряко върху разработването на учебни програми и върху практическата подготовка на бъдещите квалифицирани кадри в техния икономически сектор.

Срещата, в която активно се включиха близо 40 представители на заинтересованите страни, приключи с пожелание и нагласа за успешно преминаване на концепцията през следващите стъпки на процедурата за подбор. Над 80 жители на Плевен са заявили до момента своята позиция в онлайн анкетата.

Всяко заинтересовано лице или страна може да се запознае подробно с планираните дейности от презентацията на https://www.eufunds.bg/bg/node/14727,

да направи препоръки или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Плевен oic_pleven@abv.bg,

да подкрепи или възрази срещу концепцията, попълвайки анкета онлайн на https://forms.gle/7e78Rvad2PRk6N7fA.