РАЗВИТИЕТО НА ДУАЛНАТА СИСТЕМА ЗА ОБУЧЕНИЕ Е ВЪВ ФОКУСА НА КОНЦЕПЦИЯТА НА ГИМНАЗИЯТА ПО МЕХАНОЕЛЕКТРОТЕХНИКА В ПЛЕВЕН

Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен „Развитие на дуалната система за обучение“ залага на досегашния опит на училището в дуалното обучение, започнал с участие в българо-швейцарския проект ДОМИНО и минаващ през проекта на МОН  „Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 - 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Концепцията цели да допринесе за подобряване на съответствието на професионалното образование с реалните потребности на пазара на труда и да разшири обхвата на дуалната система на обучение, да повиши привлекателността й сред ученици, родители, работодатели, учители и да подкрепи прехода от образование към устойчива заетост.

Инвестицията ще се осъществи на територията на община Плевен заедно с осем партньори. Дейностите включват допълнително обучение по професионална подготовка за ученици в първи гимназиален етап с акцент върху дигитални компетентности, свързани с професионалната област, както и допълнително чуждоезиково обучение по специалността. Предвижда се обучение на наставници от фирмите партньори в педагогически и методически умения, както и квалификация на учители, свързана с подготовка на база от обучителни материали, електронно съдържание и инструменти за оценка, помощни и методически разработки.

Поискана е подкрепа от Програма "Образование" в размер на 250 хиляди лева.

Всяко заинтересовано лице или страна, може да се запознае подробно с планираните дейности от презентацията (по-долу),

да направи препоръки или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Плевен oic_pleven@abv.bg (не по-късно от три дни след общественото обсъждане),

да подкрепи или възрази срещу концепцията, попълвайки анкета онлайн на https://forms.gle/7e78Rvad2PRk6N7fA , и

да се включи в общественото обсъждане на 21. 02. 2024 от 15:00 ч. в Галерия Дарение „Светлин Русев" в гр. Плевен.