ВАРНЕНСКИ УЧЕНИЦИ – ПОСЛАНИЦИ НА ЕП, ЩЕ ПРОУЧВАТ МНЕНИЕТО НА СЪУЧЕНИЦИ ЗА ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА

Ученици от Първа езикова гимназия във Варна, която бе избрана за училище посланик на Европейския парламент, ще направят допитване сред свои връстници дали смятат за редно България да влезе в Еврозоната. По темата трябва да се говори и да се взема предвид мнението на гражданите, смятат младежите, които бяха посетени от проф. д-р Ингрид Шикова - експерт в областта на политиките на ЕС, съветник в Представителството на Европейската комисия и представител на Програмата за училища посланици на ЕП. Тя обсъди с учениците добри практики в училищата, обхванати от програмата, инициативите на младежите и тяхната информираност за ЕС и европейските институции.

Брекзит е грешка, която ще се отрази зле на Европа, а вероятно и на Обединеното кралство, изказаха мнение ученици. Според тях проблем пред Съюза е и известното неглижиране на бежанците и недостатъчно доброто им интегриране в европейските държави. Ползите от ЕС обаче са повече от минусите, заявиха възпитаниците на Първа езикова гимназия. Според тях страната ни трябва да влезе в Еврозоната, а хората да бъдат убеждавани в ползите от това.

България е член на ЕС и бъдещето й е точно в младите хора, които трябва да бъдат активни и информирани. Затова ролята на младшите посланици е особено важна, каза пред учениците проф. Ингрид Шикова.

„Европейският съюз в никакъв случай не е идеалното място на Земята, но е хубаво място. Ние трябва да сме доволни, че сме в него. В ЕС има доста различия. Има бедни и богати държави, малки и големи – всяка със своите интереси и проблеми. Нормално е да има разногласия, защото всеки вижда бъдещето си по различен начин. Най-важното е, че противоречията се решават на маса и с микрофон, а не с оръжия и на бойното поле. Затова трябва да сме щастливи, че живеем в мирна и просперираща Европа“, коментира проф. Ингрид Шикова.

 

Областен Информационен Център – Варна

тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg

адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/

web: www.eufunds.bg, www.varna.bg

група във FB: Областен информационен център - Варна